Aktualności

Polskie sery na Caseus - 21 edycja we Włoszech!

Z dumą informujemy, że członkowie Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych zostali zaproszeni do udziału w 21. edycji wydarzenia „Caseus”, które odbędzie się 4–5 października 2025 r. w wyjątkowej scenerii Villa Contarini w Piazzola sul Brenta (PD), we Włoszech.

„Caseus” to jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń serowarskich we Włoszech, które co roku gromadzi producentów, ekspertów i miłośników sera z całej Europy. Poprzednią edycję odwiedziło ponad 100 tysięcy osób, a w konkursie zaprezentowano ponad 500 serów. W tym roku program obejmie ponad 90 wydarzeń – degustacji, spotkań, prezentacji i rozmów o serze, jego różnorodności i przyszłości.

Bitwa Regionów na Głubczyckim Jarmarku

Już w najbliższą niedzielę zapraszamy na Bitwę Regionów podczas Głubczyckiego Jarmarku w województwie opolskim – kulinarny konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich, promujący tradycyjne dania i regionalne smaki.

Wydarzenie organizowane jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

II Podlaskie Święto Sera

8 czerwca w podbiałostockim Wasilkowie odbyło sie II Podlaskie Świeto Sera. W tegorocznej edycji wzięło udział 50 serowarów z całej Polski i Litwy oraz kilkudziesięciu wystawców z rzemieslniczymi produktami spożywczymi i rękodzielniczymi. Na scenie gościł Karol Okrasa, a nasi Członkowie poprowadzili ciekawe warsztaty. W trakcie wydarzenia odbył się najwiekszy konkurs serowarski w Polsce, do którego zgłoszono 88 próbek ocenianych przez międzynarodowe jury. Wedla szacunków nasze wydarzenie odwiedziło blisko 50 000 osób!

Zapraszamy w drugi weekend czerwca 2026 na koejną edycję :)

(c)Mariusz Orchowski www.orchowski.com.pl

Dzień Twarogu w Serowarni Jasiurkowscy

1 czerwca w sercu Pałuk – w Bożejewiczkach – odbył się wyjątkowy Dzień Twarogu, rodzinne święto promujące tradycyjne produkty mleczne, lokalnych wytwórców i polską kulturę kulinarną. Partnerem wydarzenia było Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, które aktywnie włączyło się w jego organizację, zapewniając wsparcie merytoryczne i dzieląc się wiedzą na temat rzemieślniczego serowarstwa.

Na stoiskach swoje sery prezentowali członkowie Stowarzyszenia – gospodarstwa z różnych regionów Polski, które zachwyciły odwiedzających bogactwem smaków i aromatów. Dzień Twarogu był nie tylko okazją do zakupów i degustacji, ale też do rozmów z serowarami, uczestnictwa w warsztatach oraz odkrywania tajników produkcji twarogu w różnych odsłonach.

Dziękujemy wszystkim, którzy byli z nami – i już dziś zapraszamy na kolejną edycję!