Serowarnie:

ahser
AhSer

Serowarnia rzemieślnicza „AhSer”, którą tworzą Anna i Radosław Smreczakowie powstała w 2021 roku w Namysłowie - północno-zachodniej części województwa opolskiego.  

Para początkowo próbowała robić sery w domu, aż w lutym 2021 postanowiła udać się na szkolenie do Wańczykówki. W maju 2021 Ania i Radek zaadoptowali wynajęte pomieszczenia pod serowarnię i otworzyli działalność gospodarczą MLO. W serowarni powstają wyłącznie sery z mleka krowiego zakupionego od hodowców  - głównie świeże podpuszczkowe, wędzone, twarogi oraz w mniejszej ilości sery dojrzewające.

 fan agri logo
FAN-AGRI s.c.

Serowarnia Fan-Agri jest na rynku od 24lat produkując sery smażone tradycyjne od 3lat produkuje sery dojrzewające.

 sernicadolnoslaska  
Sernica Dolnośląska

Sernica Dolnośląska jest rodzinną serowarnią, w której wyrabiane się sery kozie i owcze. Młody serowar - Kamil Holajda podkreśla, że najwyższej jakości farmerski produkt, wymaga dobrego surowca i znajomości procesu produkcji. Serowar musi posiadać cechy osoby dociekliwej i cierpliwej, bo ser dojrzewający potrzebuje przede wszystkim czasu i odpowiednich warunków dojrzewania. Kamil jest zdobywcą wielu nagród potwierdzających jakość i wyjątkowość jego serów.

 wanczykowka  
Wańczykówka

Ekologiczne gospodarstwo Lucyny i Sylwka Wańczyka położone jest w Sudetach, Górach Kamiennych z pięknym widokiem na Śnieżkę. Zaczęło się od 2 hektarów ziemi i 1 darowanej świnki, później pojawiła się pierwsza Mućka, a w 2007 roku powstał pierwszy ser. Od Tamtego czasu pasja serowarska rozwijała się z każdym dniem.

Dziś Wańczykówka to symbol przepysznych serów i najlepszych szkoleń serowarskich! Opiekuńcza Lucynka oraz charyzmatyczny Sylwek krzewią pasję serowarską w nowych pokoleniach serowarów wyznaczając trendy i przecierając ścieżki rozwoju.

 zlota polana logo
Złota Polana Zwierki

Niewielkie gospodarstwo położone na Podlasiu, niedaleko Białegostoku w którym zamieszkują kozy, owce i krowa rasy jersey - a właścicielka ze swojej pasji stworzyła sposób na życie. Produkujemy sery i jogurty które się cieszą dużą popularnością.

 kozlonoga  
Kozłonoga

Joanna Maślukiewicz – wulkan energii - właścicielka serowarni i tradycyjnej piekarni zagrodowej w certyfikowanym ekologicznie gospodarstwie kozim Kozłonoga w Klecinie, serwować będzie wyśmienite lody kozie przyrządzone wg starej receptury z mleka pozyskanego w jej gospodarstwie! Na stoisku nie zabraknie też kozich serów.

 na zielonej lace logo
Serowarnia na Zielonej Łące

Mała rodzinna serowarnia w Zielonej Górze. Posiadamy własne stado krów rasy Jersey, co pozwala nam na produkcję wyjątkowych serów. Przykładamy ogromną wagę do jakości naszych produktów, dzięki czemu sery pochodzące z Serowarni Na Zielonej Łące wyróżniają się wyjątkowym smakiem, który doceniają nasi klienci.

 groser  
GROSER

To wspólne dzieło pasjonatki serowarstwa, zdrowego żywienia i hobbisty hodowli kóz oraz rolnictwa integrowanego. Gospodarstwo rolne w Grodzisku w dolinie rzeki Ner, prowadzone przez pełne entuzjazmu małżeństwo Monikę i Waldka Lasoń, którzy przestrzegają ideologii slow food i powrotu do naturalnych sposobów przetwórstwa mleka. 70 hektarowe gospodarstwo specjalizuje się w hodowli rasy saaneńskiej. To dzięki tym zwierzętom i ich naturalnemu żywieniu możemy proponować Państwu nasze sery kozie, które od 2012 roku nieprzerwanie goszczą na wielu polskich stołach. Codziennie pozyskane mleko, jest przerabiane tuż po udoju na sery podpuszczkowe, pleśniowe, dojrzewające oraz długo dojrzewające. Sery dojrzewają w warunkach naturalnych, piwnicznych.

Wiedzę i praktykę nabywaliśmy na szkoleniach branżowych organizowanych przez Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz pracując w holenderskich serowarniach. W pracy serowara najważniejsza jest cierpliwość, uczciwość, rzetelność i poszanowania surowca nauczyliśmy się tych cech, każdego dnia podchodzimy z pokorą do naszej pracy wiedząc, że zadowolenie i uśmiech na twarzy klienta to najcenniejsza zapłata.

 serowarniajasiurkowscy  
Serowarnia Jasiurkowscy

To rodzinne gospodarstwo rolne, którego jedną z głównych działalności jest produkcja serów w przepięknej krainie 130 jezior czyli na Pałukach. Historia gospodarstwa i produkcji serów w naszej rodzinie sięga lat 70, kiedy to babcia Wiktoria warzyła biały ser. Postanowiliśmy kultywować tradycję zaszczepioną przez naszą babcię. Kiedyś gospodarstwo liczyło 7 krów, teraz jest ich już 100.

Oprócz twarogu produkujemy głównie sery pałuckie, czyli świeże podpuszczkowe a w mniejszej ilości sery dojrzewające.

 kozliki logo
Zagroda Pod Lasem Koźliki

Zagroda Pod Lasem to miejsce, w którym żyją szczęśliwie owce I kozy. Z ich mleka wytwarzamy sery miękkie, dojrzewające i pleśniowe oraz twarogi i jogurty.

 ser mini
Bacówka Czorsztyn - Hala Majerz

Wojtek Komperda - właściciel gospodarstwa rolnego, producent serów owczych i krowich. Na Hali Majerz w Czorsztynie zajmuje się kulturowym wypasem owiec. Tam wyrabia owcze oscypki, bunc i ser.

 sercejadzi  
SER-ce Jadzi

Dobieżyn, Nasze miejsce na ziemi, to tu bije SER-ce Jadzi. Niewielka wieś w gminie Buk w województwie wielkopolskim ,gdzie w małym gospodarstwie rolnym powstała w 2019 roku nasza mała serowarnia. Mleko pozyskiwane od szczęśliwych krów ,głównie wykorzystywane jest do produkcji twarogu, ale SER-ce Jadzi to również sery podpuszczkowe, dojrzewające czy pleśniowe.

Ogromnym wyróżnieniem i docenieniem jest fakt iż Nasz Twaróg wiejski zdobył 1 miejsce w konkursie organizowanym na III Wielkim SERwowaniu.

 sercenatalerzu  
SERce na talerzu - Agnieszka Olejniczak

Serowarnia rzemieślnicza SERce_na_talerzu, którą stworzyła Agnieszka Olejniczak w malowniczym Szynkielewie pod Pabianicami w województwie łódzkim. W miejscu tym wyrabiane są sery z krowiego mleka ale tylko od szczęśliwych krów

Agnieszka jest prawdziwą pasjonatką, która wywróciła swoje życie do góry nogami, by móc poświęcić się tworzeniu serów Ukończyła m.in. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie oraz liczne warsztaty serowarskie. Cały czas pielęgnuje swoją pasję oraz poszerza wiedzę i doświadczenie, co znajduje odzwierciedlenie w jej pracy.

Podczas ostatnich Targów Sera w ramach Wielkiego SERwowania jej ser dojrzewający z piwem Porter - SERveza zdobył wyróżnienie, co spowodowało, że nie spoczęła na laurach i cały czas doskonali swoje umiejętności serowarskie. Agnieszka SERdecznie zaprasza uczestników targów podczas Wielkiego SERwowania do odwiedzenia jej stoiska.

wypas u toska
Wypas u Tośka

Gospodarstwo rolne znajduje się w województwie pomorskim. Przerabiamy mleko od własnych krów, stado liczy 5 krów w tym dwie krowy rasy Jersey. Latem krowy wypasają się na łąkach i pastwiskach a zimą jedzą głównie siano - nie używamy kiszonek.

Wszystkie nasze sery robimy z mleka surowego i pełnotłustego, dzięki temu zachowujemy cenna, naturalna mikroflorę która znajduje się w mleku. Nasze gospodarstwo od pokoleń zajmowało się pozyskiwaniem mleka od krów i oddawaniem do mleczarni. Jako dziecko pomagałem babci, a potem mamie w dojeniu i codziennych obowiązkach przy krowach, dlatego przebywanie z krowami nie jest mi obce i lubie to. W 2019 roku zrobiłem pierwszy ser, tak mi się to spodobało, że rok później założyłem RHD i zaczęliśmy sprzedawać nasze wyroby. W chwili obecnej mleka do mleczarni już nie oddajemy tylko wszystko przerabiamy.

kozie sery honoraty
Kozie sery "Honoraty"

Jestesmy mala manufaktura zajmujaca sie hodowla koz oraz produkcja serow z mleka koziego. Wszystkie nasze produkty wytwarzana sa recznie z naszego mleka w sposob naturalny. Nie uzywamy dodatkow chemicznych oraz nasze produkty pakujemy w opakowania szklane oraz papier.

zielone wzgorze
Zielone Wzgórze - Radynia

W gospodarstwie Państa Bogusi i Leona Szpak zawsze były zwierzęta, a tam gdzie są krowy jest i mleko, z którego można wytwarzać sery. Tak zrodził się pomysł na uruchomienie serowani.

Było to wiele lat temu. Dziś Bogusia może się pszczyćić wspaniałym dorobkiem serowarskim i ponad 20 letnim stażem! Swe doświadczenie serowarskie zdobywa jeżdżąc na szkolenia w kraju i za granicą. Ponieważ lubi podróżować nieustannie dokształca się. Z łatwością dzieli się też swoją wiedzą i wspiera młodych adeptów serowarstwa. Niezwykle skromna i uczynna. Jej sery zagrodowe zyskały uznanie zarówno na opolszczyźnie jak i poza granicami województwa w którym powstają. Doskonały warsztat serowarski czuć w każdym kęsie sera! 

  gormaj
Górmaj - natura z Podhala

W swojej ofercie posiadają własnej roboty sery góralskie, syropy I konfitury prosto z Bukowiny Tatrzańskiej.

   
   

 

Pozostali Wystawcy:

 

WINA / CYDRY / PIWA / MIODY PITNE

Winnica Vertigo - Produkujemy wina gronowe z własnych owoców. Wytrawne, półwytrawne i półsłodkie

Piwnice Antoniego - gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji win z własnej winnicy oraz miodów z własnej pasieki

Cydr Radosny - to mała manufaktura cydrów jakościowych zlokalizowana w Kotlinie Dzierżoniowskiej. Cydrownia mieści się w zabudowaniach ponad stuletniego gospodarstwa rolnego w Piskorzowie koło Pieszyc. Za ceglaną stodołą rozpościera się sielski widok na panoramę Gór Sowich i Masyw Ślęży, które mają do zaoferowania niezliczoną liczbę atrakcji turystycznych. Do produkcji cydru wykorzystywane są owoce z tradycyjnego sadu jabłoniowego o powierzchni 1 ha, który właściciele cydrowni uratowali przed wycinką. Ponadto powstaje sad kolekcjonerski złożony wyłącznie ze starych odmian jabłoni rosnących w najbliższej okolicy. Cydry tworzone są w sposób niskointerwencyjny przy wykorzystaniu różnych metod winifikacji takich jak pét-nat czy sur lie. Ich wysoka jakość została potwierdzona już na arenie międzynarodowej.

Winnica 55-100 - winnica położona na Wzgórzach Trzebnickich

Browar Wielka Sowa - założony w 2017 Browar wytwarza piwo rzemieślnicze tradycyjnymi metodami.

 

MIODY

Gospodarstwo Malinowskich Ciepłowody - jesteśmy gospodarstwem pasiecznym czyli zajmującym się pszczołami. Pozyskujemy różne rodzaje miodów od naszych pszczółek a dla nich nasadzany różnorodne rośliny miododajne. Rośliny te wykorzystujemy wyrabiając nasze przetwory : soki, syropy i suszę ziołowe. Na miodzie z naszej pasieki wypiekamy przepyszne pierniczki które ozdabiamy kwiatami.

Pasieka pod Ślężą - posiadam własną pasiekę pszczelą składającą się z 45 uli. 

Pasieka Gołaszyce - pasieka prowadzona z pasją i miłością do pszczół. Z każdym rokiem powiększamy asortyment dostępnych miodów. Prowadzimy też zajęcia edukacyjne przybliżające życie pszczół

Gospodarstwo Pasieczne Robert Samek - gospodarstwo rodzinne. Pszczelarstwem zajmujemy się od 14 lat. Obecnie posiadamy 400 pni pszczelich. jesteśmy pasieką wedrowną, dlatego mamy szeroki wybór miodów gatunkowych. Pozyskujemy pyłek pszczeli, pierzgę i propolis. Swoją pracę wykonujemy z pasją i zaangażowaniem.

Złota Patoka - Pasieka Wędrowna Marcin Kalemba - to rodzinna pasieka wędrowna zajmująca się produkcją naturalnych miodów. Z naszą pasieką wędrujemy po pięknych i dzikich terenach Pogórza Kaczawskiego i rozległych wrzosowiskach okolic Przemkowa zapewniając naszym pszczołom idealne pastwiska, na których pozyskują nektar.

Pasieka "Zapylone" Kewin Kroll - gospodarstwo pasieczne z 20 letnią tradycyjną , produkty tworzone z pasją

Pasieka "Miód od Turka" - jestem pszczelarzem i zajmuję się produkcją oraz sprzedażą miodów i produktów pszczelich

 

PIECZYWO / WYPIEKI

Vitafit RHD Piotr Buszko - to mała manufaktura rodzina gdzie sami wytwarzamy naturalne zdrowe chleby i z nich robimy wyjątkowe niepasteryzowane kwasy chlebowe.

Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje RHD Jacek Rudy - rodzinna manufaktura piernika specjalizująca się w historycznych i tradycyjnych piernikach wykonanych z dobrych składników w dużej części pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego

Kamila Muchla potrawy tatarskie - jesteśmy małą manufakturą z Podlasia, wypiekamy tradycyjne czebureki, kibiny, listkowce...

Młyn Usługowy Zenon Feszczuk - produkujemy mąkę od pokoleń. Równolegle prowadzimy małą piekarnię której wypieki zdobyły Perłę w konkursie kulinarnego dziedzictwa.

 

POZOSTAŁE ART. SPOZYWCZE

BioJabłko i Eko-Ar - plantacja jabłoni prowadzona w systemie ekologicznej i przetwórstwo. Eko-Ar też w ekologii. Dwa gospodarstwa na jednym stoisku.

Gospodarstwo Rolne Majda - zajmujemy się hodowlą kur, oraz ręczną produkcją makaronów z mąki orkiszowej. 

Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder - gospodarstwo z 60-letnią tradycją w kiszeniu warzyw

Maliny z doliny RHD Teresa Grudzień - rodzinne gospodarstwo Maliny z doliny uprawiajace maliny i jeżyny w zgodzie z naturą i domowe przetwory.

Zioła Zięba Gospodarstwo Rolne - gospodarstwo zajmuje się hodowlą roślin zielarskich ,mamy około 60 gatunków ziół przyprawowych

Dolnośląski Mazur - tłoczymy oleje z ziaren z własnej uprawy bez stosowani środków ochrony roślin

 

INNY ASORTYMENT

Leśna stolarnia Konrad Zieliński - Galanteria drzewna, deski do krojenia / serwowawania