Cytując jednego z jurorów - Giena Mientkiewicza:
"Najlepsi z najlepszych.
Gratuluję wszystkim medalistom, brązom i srebrom by ich kolejne sery sięgały po złoto.
Tym złotym, by nie siedli na laurach.
Startujacym lecz jeszcze nie wygranym by nie ustawali w wysiłkach.
Każdy start to nauka, to bezcenne doświadczenie.
Organizatorom wyrażam szczery podziw a jurorom, zarówno tym smakowym jak i technicznym składam wyrazy wdzięczności i podziwu dla profesjonalności."
WYNIKI KONKURSU na Najlepszy Ser Podlaskiego Święta Sera 2025






ZŁOTY MEDAL zdobyli:
Groseran – Groser Grodziskie Sery – Monika Lasoń
Ser łąkowy owczy – Sernica Dolnośląska – Kamil Holajda
Ordo Blue – Serowarnia Mera Vallis – Grażyna Szłapka
Aronek – Fan-Agri – Joanna Leszczyk
Gruzin – Wiejskie Smaki Ewy – Ewa Kozłowska
Twaróg pałucki – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski
Twaróg – Serowarnia Mazurska – Hubert Zyśk
Granita serwatkowa – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko
Lody z sera koziego „Blue’s” z porzeczką – Wytwórnia Lodów Naturalnych "Melodia Smaku" – Daniel Woronowicz
Żętyca owcza – Bacówka na Hali Majerz – Wojciech Komperda
Masło Ekstra z Hajnówki – OSM Hajnówka – Krystyna Waszczuk
Ser smażony z kminkiem – Fan-Agri – Joanna Leszczyk
Krowiacotta – Monika i Tomek Cieślik Pokaniewo Złote Jabłko – Tomasz Cieślik
Masło owcze – Sernica Dolnośląska – Kamil Holajda
SREBRNY MEDAL zdobyli:
Czesiu – Serowarnia Jasiurkowscy – Jakub Jasiurkowski
Viržinis – Sūrinė „Varinis puodas“ – Giedrius Tevelis
Gołta – Natura Na Wypasie – Ewelina Pętlicka
Żółty długodojrzewający – Swojski ser z Podlasia – Renata Sutuła
Pukutis – Vilmanto Sūrinė – Vilmantas Navickas
Ser do sałatki „Dojrzewający” – Fromagerie Sery – Sybilla Mrowiec
Ser pleśniowy „Mocny w gębie” – Zagroda Pod Lasem Koźliki – Monika Szymczukiewicz
Popiołak – Sery z Puszczy Białowieskiej – Adam Lewczuk
Twaróóóg – Natura Na Wypasie – Ewelina Pętlicka
Kefir naturalny – Spółdzielnia Mleczarska Rospuda – Angelika Walicka
Deserek – Fromagerie Sery – Sybilla Mrowiec
Słoik twarogowo-bazyliowy – Złota Górka – Aleksander Pawluczuk
BRĄZOWY MEDAL zdobyli:
Oscypek – Bacówka U Jancoka – Janina Rzepka
Ser gospodarza – KozieŁawy – Emilia Witkowska
Jacobus – Serowar Sokólski Aurelia i Gabriel Szymczak
Ser typu Gouda „Pewna koza” – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki
Trapista – AhSer Serowarnia Namysłów – Anna Smreczak
Ser Koryciński Swojski z truflą – Ser Koryciński Swojski / Zarzeccy
Ser „Nietupek – nietupski orzech pistacjowy” – Sery Korycińskie Anna i Tomasz Nietupscy
Ser wypasiony – Podlasie Na Wypasie – Konrad Rafałko
Kozi podpuszczkowy z bazylią i pomidorami – Złota Podkowa – Sylwia i Karol Matwiejczuk
Fetunia z Netty – Augustowskie Smaki Natury – Irena Och
Twaróg domowy – Ser dobry – Milena Katana
Twaróg swojski – AhSer Serowarnia Namysłów – Anna Smreczak
Twaróg owczy „Zza płota” – Zagroda Pod Lasem Koźliki – Monika Szymczukiewicz
Maślanka z miętą – Serowarnia Mazurska – Hubert Zyśk
Karmelowa Pokusa – Pewne źródło – Wojciech Kraśnicki
