NET konferencja 2023

V Wielkie SERwowanie - branżowa konferencja szkoleniowa

6-7 października 2023 - Pierwsze dwa dni Wielkiego SERwowania skierowane są do serowarów i pasjonatów serowarstwa, gdzie w cyklu wykładów fachowcy z branży serowarskiej oraz hodowlanej przybliżą wiele aspektów zarówno produkcji wyrobów mlecznych, jak i podpowiedzą w jaki sposób utrzymać taki dobrostan zwierząt, aby pozyskiwany od nich surowiec był jak najlepszej jakości.

Wyładowcy i tematy poruszane na tegorocznej konferencji:

  • prof. Rimvydas Laużikas - "Ugliasty, maldrik, gomółka, holenderski czy biały - fragmenty historii litewskiego sera".
    mgr. Gabriel Jaczewski - "Kraj mlekiem płynący – historia nabiału na Śląsku i w Sudetach”
    dr hab. Marcin Gołebiewski, prof. SGGW - Dobrostan zwierząt w produkcji mleka
    dr inż. Aleksandra Kalińska, SGGW - Profilaktyka mastitis - dobre praktyki w produkcji.
    Mobilny dojarz – pomoc i ratunek w codziennej pracy gospodarstwa produkującego mleko.
    mgr. inż. Mariusz Dobies - "Współczesne trendy w hodowli małych przeżuwaczy, czyli jak zadbać o stado"

    Promocja publikacji "Serowarstwo farmerskie i zagrodowe – dobre praktyki".

    STUDIUM PRZYPADKU
  • mgr. inż Mariusz Dobies - Możliwości wykorzystania upraw hydroponicznyuch w zywieniu przeżuwaczy - historia pewnej owczarni
    Kamil Holajda - Biochemia mleka
    Grzegorz Janus - Moja droga do własnej serowarni
    Bogusława Szpak - Wpływ temperatury przechowywania mleka na jakość produktu końcowego
    Sylwek Wańczyk - wyzwania współczesnego producenta mleka i serowara
    Bartek Wilczyński - marketing oparty na budowaniu marki własnej

 

Formularz rejestracji na konferencję (wstęp bezpłatny)