V Wielkie SERwowanie - branżowa konferencja szkoleniowa
6-7 października 2023 - Pierwsze dwa dni Wielkiego SERwowania skierowane są do serowarów i pasjonatów serowarstwa, gdzie w cyklu wykładów fachowcy z branży serowarskiej oraz hodowlanej przybliżą wiele aspektów zarówno produkcji wyrobów mlecznych, jak i podpowiedzą w jaki sposób utrzymać taki dobrostan zwierząt, aby pozyskiwany od nich surowiec był jak najlepszej jakości.
Wyładowcy i tematy poruszane na tegorocznej konferencji:
- prof. Rimvydas Laużikas - "Ugliasty, maldrik, gomółka, holenderski czy biały - fragmenty historii litewskiego sera".
mgr. Gabriel Jaczewski - "Kraj mlekiem płynący – historia nabiału na Śląsku i w Sudetach”
dr hab. Marcin Gołebiewski, prof. SGGW - Dobrostan zwierząt w produkcji mleka
dr inż. Aleksandra Kalińska, SGGW - Profilaktyka mastitis - dobre praktyki w produkcji.
Mobilny dojarz – pomoc i ratunek w codziennej pracy gospodarstwa produkującego mleko.
mgr. inż. Mariusz Dobies - "Współczesne trendy w hodowli małych przeżuwaczy, czyli jak zadbać o stado"
Promocja publikacji "Serowarstwo farmerskie i zagrodowe – dobre praktyki".
STUDIUM PRZYPADKU - mgr. inż Mariusz Dobies - Możliwości wykorzystania upraw hydroponicznyuch w zywieniu przeżuwaczy - historia pewnej owczarni
Kamil Holajda - Biochemia mleka
Grzegorz Janus - Moja droga do własnej serowarni
Bogusława Szpak - Wpływ temperatury przechowywania mleka na jakość produktu końcowego
Sylwek Wańczyk - wyzwania współczesnego producenta mleka i serowara
Bartek Wilczyński - marketing oparty na budowaniu marki własnej
Formularz rejestracji na konferencję (wstęp bezpłatny)