Wielkie SERwowanie 2019 – PIERWSZA EDYCJA serowego święta za nami!
Data: 11-13 październik – Wrocław, Zwycięska 4 (teren hotelu AGRO) Organizator: Stowarzyszenie serowarów farmerskich i zagrodowych Partnerzy: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Zielona Alternatywa
Nowe wydarzenie z serem w roli głównej ściągnęło do Wrocławia ponad 30 serowarów z całego kraju oraz setki odwiedzających!
Punktem kulminacyjnym tego trzydniowego wydarzenia był TARG SERA, który odbył się w niedzielę 13 października 2019 roku! Podczas gdy pogoda rozpieszczała nas iście letnią aurą, odwiedzający mogli skosztować i nabyć doskonałe sery farmerskie, wina oraz przetwory i rękodzieła.
Impreza uświetniona została pokazami kulinarnymi w wykonaniu charyzmatycznego szefa kuchni Wojtka Harapkiewicza, przeplatanymi z kojącą nutą zespołu Buttercap.
Odbyły się „Laboratoria Smaku”, podczas których przedstawiono koncepcję łączenia sera z winem, piwem, a nawet oliwą. Gieno Mientkiewicz przedstawił sposoby komponowania deski serów i dobierania zaskakujących dodatków, a nawet uwędził czekoladę! Bartosz Wilczyński profesjonalnie połączył wina z serami tak, aby doskonale ze sobą współgrały. Joanna Maślukiewicz uchyliła rąbka zielarskiej wiedzy. Bartek Koziołek dokonał zaskakujących połączeń piwa z serem. Jakub Busk przedstawił oliwy z oliwek jako aromatyczny akcent w połączeniu z serami.
Nie zapomniano też o najmłodszych, którzy mogli brać udział w licznych grach, zabawach i organizowanych pokazach.
Jury w składzie: Bartosz Wilczyński, Gieno Miętkiewicz, Wojciech Harapkiewicz i Krzysztof Tomera wyłoniło najlepsze sery i przyznało nagrody w czterech kategoriach:
- Sery dojrzewające twarde – Farma Seronada z Babkowic (woj. wielkopolskie), Jarosław Marcinowski za ser kozi farmerski z dodatkiem pieprzu, kolendry i kozieradki.
- Sery dojrzewające miękkie – Agroturystyka "Zielone wzgórze" z Radynia, Bogusława Szpak za ser żniwny, krowi.
- Sery świeże i krótko dojrzewające w tym twarogi – Sernica Dolnośląska, Kamil Holajda za ser owczy halloumi.
- Inne wyroby z mleka - Sernica Dolnośląska, Kamil Holajda za jogurt owczy.
Grand Prix Wielkiego SERwoawania 2019 powędrowało do farmy Seronada!
W konkursie publiczności nagrody zdobyli:
I miejsce - Sery Kozie Pazdrowscy - Michał Pazdrowski
II miejsce – Wańczykówka – Lucyna Wańczyk
III miejsce- Baba Jagła – Barbara Jagła
Dwa dni poprzedzające targ sera (11-12 październik) serowarzy spędzili na podnoszeniu swoich kwalifikacji podczas konferencji, szkolenia i wymianie własnych doświadczeń.
Konferencja
Konferencja obejmowała trzy obszerne bloki tematyczne:
- Prawne i finansowe aspekty serowarstwa farmerskiego: Aspekty prawne sprzedaży produktów rolnych z małych gospodarstw rolniczych w ramach RHD - Izabela Michniewicz, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
- Kluczowe kwestie dotyczące etykietowania produktów z małych gospodarstw - Beata Chełminiak, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
- Możliwości dofinansowań dla producentów rolnych - Przedstawiciel ARiMR.
Technologia produkcji serów:
- Innowacyjna technologia produkcji słodkiego twarogu i ricotty - Alberto Maccagni, ekspert zagraniczny z Włoch.
- Mikrobiom człowieka i różnorodność mikrobiologiczna - Jakub Bracha, specjalista z zakresu mikrobiologii, CSK.
- Testy jakości mleka i jego produktów - Krzysztof Tomera, ekspert z zakresu badania mleka i produktów mlecznych – Milktest.
- Kultury ochronne, nizynotwórcze w przemyśle mleczarskim - Anna Bojanowska-Dżygała, CSK.
- Wpływ żywienia bydła mlecznego na jakość surowca - przedstawiciel Polskiej Federacji Hodowców Bydła Mlecznego.
- Szlak Kulinarny "Smaki Dolnego Śląska" przybliżył nam Marek Janczyszyn
Marketing produktów serowarskich i lokalnych:
- Marketing serów i innych produktów lokalnych dla profesjonalistów - Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny, ekspert z zakresu marketingu.
- Sytuacja serowarstwa farmerskiego na Litwie - Giedrius Tevelis, Aleksandras Jermakovičius, (Litwa).
- Programy szkoleniowe i organizacje europejskie dla serowarów - Mirosław Sienkiewicz: FACEnetwork, Teacheasy.
Szkolenie 12 październik 2019
Szkolenia z zakresu organizacji pracy w serowarni zostały połączone z wyjazdem do dwóch gospodarstw, gdzie poza komentowanym zwiedzeniem przykładowych serowarni odbyła się degustacja wyrobów tam powstających. Tu pragniemy podziękować Joannie Maślukiewicz z Gospodarstwa Kozłonoga w Klecinie oraz Sylwestrowi Wańczykowi z Gospodarstwa Wańczykówka w Krzeszowie za gorące przyjęcie i dzielenie się doświadczeniem.
Całą dwudniową część szkoleniową zwieńczyła uroczysta kolacja w Dworzysku przygotowana przez Wojtka Harapkiewicza.
Finansowanie:
Całość przedsięwzięcia została zrealizowana dzięki środkom unijnym w ramach Schematu II Pomocy Technicznej ,,Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” (PROW 2014-2020).