Wielkie SERwowanie 2019 – PIERWSZA EDYCJA serowego święta za nami!

 

Data: 11-13 październik – Wrocław, Zwycięska 4 (teren hotelu AGRO) Organizator: Stowarzyszenie serowarów farmerskich i zagrodowych Partnerzy: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Zielona Alternatywa

Nowe wydarzenie z serem w roli głównej ściągnęło do Wrocławia ponad 30 serowarów z całego kraju oraz setki odwiedzających!

Punktem kulminacyjnym tego trzydniowego wydarzenia był TARG SERA, który odbył się w niedzielę 13 października 2019 roku! Podczas gdy pogoda rozpieszczała nas iście letnią aurą, odwiedzający mogli skosztować i nabyć doskonałe sery farmerskie, wina oraz przetwory i rękodzieła.

Impreza uświetniona została pokazami kulinarnymi w wykonaniu charyzmatycznego szefa kuchni Wojtka Harapkiewicza, przeplatanymi z kojącą nutą zespołu Buttercap.

Odbyły się „Laboratoria Smaku”, podczas których przedstawiono koncepcję łączenia sera z winem, piwem, a nawet oliwą. Gieno Mientkiewicz przedstawił sposoby komponowania deski serów i dobierania zaskakujących dodatków, a nawet uwędził czekoladę! Bartosz Wilczyński profesjonalnie połączył wina z serami tak, aby doskonale ze sobą współgrały. Joanna Maślukiewicz uchyliła rąbka zielarskiej wiedzy. Bartek Koziołek dokonał zaskakujących połączeń piwa z serem. Jakub Busk przedstawił oliwy z oliwek jako aromatyczny akcent w połączeniu z serami.

Nie zapomniano też o najmłodszych, którzy mogli brać udział w licznych grach, zabawach i organizowanych pokazach.

Jury w składzie: Bartosz Wilczyński, Gieno Miętkiewicz, Wojciech Harapkiewicz i Krzysztof Tomera wyłoniło najlepsze sery i przyznało nagrody w czterech kategoriach:

  1. Sery dojrzewające twarde – Farma Seronada z Babkowic (woj. wielkopolskie), Jarosław Marcinowski za ser kozi farmerski z dodatkiem pieprzu, kolendry i kozieradki.
  2. Sery dojrzewające miękkie – Agroturystyka "Zielone wzgórze" z Radynia, Bogusława Szpak za ser żniwny, krowi.
  3. Sery świeże i krótko dojrzewające w tym twarogi – Sernica Dolnośląska, Kamil Holajda za ser owczy halloumi.
  4. Inne wyroby z mleka - Sernica Dolnośląska, Kamil Holajda za jogurt owczy.

Grand Prix Wielkiego SERwoawania 2019 powędrowało do farmy Seronada!

W konkursie publiczności nagrody zdobyli:

I miejsce - Sery Kozie Pazdrowscy - Michał Pazdrowski

II miejsce – Wańczykówka – Lucyna Wańczyk

III miejsce- Baba Jagła – Barbara Jagła

Dwa dni poprzedzające targ sera (11-12 październik) serowarzy spędzili na podnoszeniu swoich kwalifikacji podczas konferencji, szkolenia i wymianie własnych doświadczeń.

Konferencja

Konferencja obejmowała trzy obszerne bloki tematyczne:

  • Prawne i finansowe aspekty serowarstwa farmerskiego: Aspekty prawne sprzedaży produktów rolnych z małych gospodarstw rolniczych w ramach RHD - Izabela Michniewicz, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
  • Kluczowe kwestie dotyczące etykietowania produktów z małych gospodarstw - Beata Chełminiak, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
  • Możliwości dofinansowań dla producentów rolnych - Przedstawiciel ARiMR.

Technologia produkcji serów:

  • Innowacyjna technologia produkcji słodkiego twarogu i ricotty - Alberto Maccagni, ekspert zagraniczny z Włoch.
  • Mikrobiom człowieka i różnorodność mikrobiologiczna - Jakub Bracha, specjalista z zakresu mikrobiologii, CSK.
  • Testy jakości mleka i jego produktów - Krzysztof Tomera, ekspert z zakresu badania mleka i produktów mlecznych – Milktest.
  • Kultury ochronne, nizynotwórcze w przemyśle mleczarskim - Anna Bojanowska-Dżygała, CSK.
  • Wpływ żywienia bydła mlecznego na jakość surowca - przedstawiciel Polskiej Federacji Hodowców Bydła Mlecznego.
  • Szlak Kulinarny "Smaki Dolnego Śląska" przybliżył nam Marek Janczyszyn

Marketing produktów serowarskich i lokalnych:

  • Marketing serów i innych produktów lokalnych dla profesjonalistów - Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny, ekspert z zakresu marketingu.
  • Sytuacja serowarstwa farmerskiego na Litwie - Giedrius Tevelis, Aleksandras Jermakovičius, (Litwa).
  • Programy szkoleniowe i organizacje europejskie dla serowarów - Mirosław Sienkiewicz: FACEnetwork, Teacheasy.

Szkolenie 12 październik 2019

Szkolenia z zakresu organizacji pracy w serowarni zostały połączone z wyjazdem do dwóch gospodarstw, gdzie poza komentowanym zwiedzeniem przykładowych serowarni odbyła się degustacja wyrobów tam powstających. Tu pragniemy podziękować Joannie Maślukiewicz z Gospodarstwa Kozłonoga w Klecinie oraz Sylwestrowi Wańczykowi z Gospodarstwa Wańczykówka w Krzeszowie za gorące przyjęcie i dzielenie się doświadczeniem.

Całą dwudniową część szkoleniową zwieńczyła uroczysta kolacja w Dworzysku przygotowana przez Wojtka Harapkiewicza.

Finansowanie:

Całość przedsięwzięcia została zrealizowana dzięki środkom unijnym w ramach Schematu II Pomocy Technicznej ,,Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” (PROW 2014-2020).

Fotorelacja z wydarzenia