IV Wielkie SERwowanie: 30.09 - 01.10.2022 września 2021, Wrocław, ul. Zwycięska 4, teren DODR
30.09.2022 | piątek | 09:30 | 10:00 | Rejestracja uczestników | ||
10:00 | 10:15 | Uroczyste otwarcie konferencji -Marek Tarnacki - dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Sylwester Wańczyk, prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, wystąpienia gości | ||||
10:15 |
11:00 |
Arnaud Sperat Czar - "Control of maturing environment" - wykład w jęz. angielskim z tłumaczeniem | ||||
11:55 | 12:40 | Débora de Carvalho Pereira Sperat Czar - "How to talk about your own cheeses - sensory analysis" - wykład w jęz. angielskim z tłumaczeniem | ||||
12:45 | 13:30 | Audrius Jokubauskas - "Maturing cheese and maturing cheesemaker" - wykład w jęz. angielskim z tłumaczeniem | ||||
13:30 | 14:30 | OBIAD | ||||
14:30 | 15:15 | dr inż Dorota Kalicka - "Aminy biogenne w serach dojrzewających - problem dla serowara czy konsumenta?" | ||||
15:20 | 16:05 | dr hab. inż Katarzyna Czyż - "Sery dojrzewające wśród produktów regionalnych Unii Europejskiej" | ||||
16:10 | 17:40 | Mariusz Dobies - "Mleko małych przeżuwaczy a sery - jakość kontra ilość" | ||||
17:40 | 18:00 | Wytwórnia Pasz „LIRA” Sp. z o.o. - prezentacja firmy | ||||
Dyskusja i podsumowanie konferencji | ||||||
18:00 | KOLACJA Serwis kawowy ciągły dostępny przez cały czas trwania konferencji na sali nr 30 (10:00-18:00) |
|||||
01.10.2022 | sobota | 9:30 | 10:00 | Powitanie uczestników, zbiórka przed hotelem, omówienie planu wyjazdu studyjnego | ||
10:00 | 11:30 | Dojazd do Namysłowa - serowarnia rzemieślncza AhSer | ||||
11.30 | 13:00 | Zwiedzanie serowarni AhSer, degustacja produktów | ||||
13:00 | 15:00 | OBIAD w Namysłowie | ||||
15:00 | 16:00 | Dojazd do drugiej serowarni | ||||
16:00 | 17:30 | Zwiedzanie drugiej serowarni, degustacja produktów, przerwa kawowa | ||||
17:30 | 18:30 | Powrót do Wrocławia | ||||
19:00 | KOLACJA | |||||
19.09.2021 | niedziela |
|
10.00 | 17.00 | TARG SERA (teren DODR - główna scena + teren na zewnątrz) | |
08.30 | 10.00 | Przygotowanie stoisk. | ||||
10.00 | Uroczyste otwarcie Targu sera i produktów rzemieślniczych. | |||||
10:15 | 10:30 | Ogłoszenie konkursu publiczności. | ||||
10:30 | 11:00 | Komentowana degustacja | ||||
11:00 | 11:30 | Prelekcja nt. zdrowego żywienia i znaczenia lokalnej żywności w rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. | ||||
11:30 | 12:00 | Komentowana degustacja | ||||
12:00 | 12:30 | Ogłoszenie wyników ogólnopolskiego konkursu serów | ||||
12:30 | 13:00 | Komentowana degustacja | ||||
13:00 | 14:00 | Wywiady z wystawcami | ||||
14:00 | 14:30 | Ogłoszenie wyników konkursu publiczności | ||||
14:30 | 15:00 | Komentowana degustacja | ||||
15:30 | Podsumowanie Targu sera | |||||
W trakcie: | Live cooking, występy zespołu, konkurs publiczności, mleczna ciuciubabka, nauka dojenia kóz, nauka warzenia sera - pokaz na żywo, zupa maslankowa, pozostałe atrakcje | |||||
10.00 | 17.00 | punkt medyczny | ||||
10.00 | 17.00 | sekretariat | ||||
10.00 | 17.00 | punkt informacyjny DODR |
UWAGA!
Organizatorzy zastrzegaja sobie prawo do wprowadzania modyfikacji w harmonogramie.