unia ksow prow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

PROGRAM WIELKIEGO SERWOWANIA 11-13 października 2019, Wrocław

CZĘŚĆ KONFERENCYJNA

11 października 2019 r. PIĄTEK

11:00 - 12:00  Rejestracja, przerwa kawowa (sala 30 )
12:00 - 12:15  Uroczyste otwarcie konferencji – dyrektor Marek Tarnacki, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
12:15 - 13:45  Blok tematyczny I - prawne i finansowe aspekty serowarstwa farmerskiego
12:15 - 13:00  Sprzedaż produktów rolnych z małych gospodarstw rolniczych, RHD - Izabela Michniewicz, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
13:00 - 13:45  Etykietowanie produktów z małych gospodarstw, wytyczne, zasady, kluczowe kwestie - Beata Chełminiak, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
13:45 - 14:00  Dofinansowania dla producentów rolnych - Przedstawiciel ARiMR
14:00 - 14:15  PRZERWA KAWOWA
14:15 - 15:45  Blok tematyczny II - Technologia produkcji serów
14:15 - 15:00  Technologia produkcji słodkiego twarogu - Alberto Maccagni, Ekspert zagraniczny z zakresu produkcji sera (Włochy)
15:00 - 15:45  Technologia produkcji ricotty - Alberto Maccagni, Ekspert zagraniczny z zakresu produkcji sera (Włochy)
15:45 - 16:30  OBIADOKOLACJA (sala nr 10)
16:30 - 16:50  BIOTOM: Mikrobiom człowieka - różnorodność mikrobiologiczna - Jakub Bracha, specjalista z zakresu mikrobiologii
16:50 - 17:20  Testy jakości mleka i jego produktów - Krzysztof Tomera, Ekspert z zakresu badania mleka i produktów mlecznych
17:20 - 17:40  Dairy safe - kultury nizynotwórcze w przemyśle mleczarskim - Anna Bojanowska-Dżygała
17:40 - 18:00 Testy jakości mleka i jego produktów - Krzysztof Tomera, Ekspert z zakresu badania mleka i produktów mlecznych
18:00 - 18:20  Jakość surowca a sposób żywienia bydła mlecznego - przedstawiciel Polskiej Federacji Hodowców Bydła Mlecznego
18:40 - 19:00  Szlak Kulinarny "Smaki Dolnego Śląska" - zasada działania, promocja szlaku - Marek Janczyszyn
19:00 - 19:20  Rozwiązania energii odnawialnej dla gospodarstw farmerskich - Piotr Kin, Ekspert z zakresu rozwiązań zielonej energii

12 października 2019 r. SOBOTA

08:30 - 10:00  Blok tematyczny III - Marketing produktów serowarskich i lokalnych
08:30 - 09:15  Marketing serów i innych produktów lokalnych dla profesjonalistów - Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny, ekspert z zakresu marketingu
09:15 - 10:00  Sytuacja serowarstwa farmerskiego na Litwie. Jakie sery robimy na Litwie - Giedrius Tevelis, Aleksandras Jermakovičius, (Litwa)
10:00 - 10:30  Panel dyskusyjny, podsumowanie konferencji
10:30 - 11:00 - PRZERWA KAWOWA

CZĘŚĆ SZKOLENIOWA

11.00 otwarcie szkolenia
11.00 - 11.45  Katarzyna Fiebig-Błaszkowska, Serowarstwo farmerskie w Polsce
11.45 - 13.15  Mirosław Sienkiewicz: FACEnetwork, Teacheasy. Programy szkoleniowe i organizacje europejskie dla serowarów.
13.15 - 14.00  OBIAD
14.00 - 15:00  Dojazd do serowarni 1 -> Klecin
15.00 - 16:30  Gospodarstwo Kozłonoga - zwiedzanie, degustacja, komentarz - Joanna Maślukiewicz
16:30 - 17:30  Dojazd do serowarni 2 -> Krzeszów
17:30 - 19:00  Gospodarstwo Wańczykówka - zwiedzanie, degustacja, komentarz - Lucyna Wańczyk
19:00 - 19:30  Dojazd do miejsca kolacji
19:30 - 21:00  KOLACJA
21.00 - 22.30  Powrót do Wrocławia

 

CZĘŚĆ TARGOWA

13 października 2019 r.
NIEDZIELA

2019-10-13    niedziela    TARG SERA (10.00 - 17.00)
        
09:00    11:00        Obrady serowego jury - konkurs profesjonalny        
10.00    17.00        TARG SERA (teren DODR)        

Główna scena + teren na zewnątrz        
                                
10:00    10:15  Otwarcie, informacja o konkursie sera dla publiczności
10.30    10.45  "Pomyśl globalnie - zadziałaj lokalnie" - informacja o projekcie    
11.00    12.00   Prezentacje wybranych produktów       
12:00    12:30   Ogłoszenie wyników konkursu profesjonalnego        
12:30    13:00   Show Wojtka Harapkiewicza        
13.15    13.30   Konkurs dla publiczności        
14:00    14:30   Show Wojtka Harapkiewicza        
14.45    15.15   Srowarstwo teraz i w przyszłości        
15:30    16:00   Show Wojtka Harapkiewicza        
16.15    16.30   Podsumowanie        
                                
                        sala 7        
10:00    11:30        spotkanie grupy Serowarstwo Domowe        
11.30    12.00        omówienie szkolenia i serowani        
11:30    12:15        - laboratorium smaku - food pairing sery i oliwy       
13.00    13.45        - laboratorium smaku - sery farmerskie        
14.45    15.30        - laboratorium smaku - zielarstwo        
                                                     
                        sala 5        
09.00    11.00        - konkurs serów        
11.30    12.15        - laboratorium smaku - food pairing sery i piwa        
13.00    13.45        - laboratorium smaku - food pairing sery i wina        
14.45    15.30        - laboratorium smaku - komponowanie deski serów

Od 10:00 do 17:00 trzy godziny łącznie grania zespołu Buttercap

Warsztaty w trybie ciągłym
10.00    17.00        wypalanie ceramiki, szkliwienie
10.00    17.00        animacje dla dzieci - FIKOŁKI
10.00    17.00        dojenie krowy
10.00    17.00        rozróżnianie smaków sera    
           

ksow

 Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich