„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
PROGRAM WIELKIEGO SERWOWANIA 11-13 października 2019, Wrocław
CZĘŚĆ KONFERENCYJNA
11 października 2019 r. PIĄTEK
11:00 - 12:00 Rejestracja, przerwa kawowa (sala 30 )
12:00 - 12:15 Uroczyste otwarcie konferencji – dyrektor Marek Tarnacki, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
12:15 - 13:45 Blok tematyczny I - prawne i finansowe aspekty serowarstwa farmerskiego
12:15 - 13:00 Sprzedaż produktów rolnych z małych gospodarstw rolniczych, RHD - Izabela Michniewicz, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
13:00 - 13:45 Etykietowanie produktów z małych gospodarstw, wytyczne, zasady, kluczowe kwestie - Beata Chełminiak, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
13:45 - 14:00 Dofinansowania dla producentów rolnych - Przedstawiciel ARiMR
14:00 - 14:15 PRZERWA KAWOWA
14:15 - 15:45 Blok tematyczny II - Technologia produkcji serów
14:15 - 15:00 Technologia produkcji słodkiego twarogu - Alberto Maccagni, Ekspert zagraniczny z zakresu produkcji sera (Włochy)
15:00 - 15:45 Technologia produkcji ricotty - Alberto Maccagni, Ekspert zagraniczny z zakresu produkcji sera (Włochy)
15:45 - 16:30 OBIADOKOLACJA (sala nr 10)
16:30 - 16:50 BIOTOM: Mikrobiom człowieka - różnorodność mikrobiologiczna - Jakub Bracha, specjalista z zakresu mikrobiologii
16:50 - 17:20 Testy jakości mleka i jego produktów - Krzysztof Tomera, Ekspert z zakresu badania mleka i produktów mlecznych
17:20 - 17:40 Dairy safe - kultury nizynotwórcze w przemyśle mleczarskim - Anna Bojanowska-Dżygała
17:40 - 18:00 Testy jakości mleka i jego produktów - Krzysztof Tomera, Ekspert z zakresu badania mleka i produktów mlecznych
18:00 - 18:20 Jakość surowca a sposób żywienia bydła mlecznego - przedstawiciel Polskiej Federacji Hodowców Bydła Mlecznego
18:40 - 19:00 Szlak Kulinarny "Smaki Dolnego Śląska" - zasada działania, promocja szlaku - Marek Janczyszyn
19:00 - 19:20 Rozwiązania energii odnawialnej dla gospodarstw farmerskich - Piotr Kin, Ekspert z zakresu rozwiązań zielonej energii
12 października 2019 r. SOBOTA
08:30 - 10:00 Blok tematyczny III - Marketing produktów serowarskich i lokalnych
08:30 - 09:15 Marketing serów i innych produktów lokalnych dla profesjonalistów - Bartosz Wilczyński, Promotor Kulinarny, ekspert z zakresu marketingu
09:15 - 10:00 Sytuacja serowarstwa farmerskiego na Litwie. Jakie sery robimy na Litwie - Giedrius Tevelis, Aleksandras Jermakovičius, (Litwa)
10:00 - 10:30 Panel dyskusyjny, podsumowanie konferencji
10:30 - 11:00 - PRZERWA KAWOWA
CZĘŚĆ SZKOLENIOWA
11.00 otwarcie szkolenia
11.00 - 11.45 Katarzyna Fiebig-Błaszkowska, Serowarstwo farmerskie w Polsce
11.45 - 13.15 Mirosław Sienkiewicz: FACEnetwork, Teacheasy. Programy szkoleniowe i organizacje europejskie dla serowarów.
13.15 - 14.00 OBIAD
14.00 - 15:00 Dojazd do serowarni 1 -> Klecin
15.00 - 16:30 Gospodarstwo Kozłonoga - zwiedzanie, degustacja, komentarz - Joanna Maślukiewicz
16:30 - 17:30 Dojazd do serowarni 2 -> Krzeszów
17:30 - 19:00 Gospodarstwo Wańczykówka - zwiedzanie, degustacja, komentarz - Lucyna Wańczyk
19:00 - 19:30 Dojazd do miejsca kolacji
19:30 - 21:00 KOLACJA
21.00 - 22.30 Powrót do Wrocławia
CZĘŚĆ TARGOWA
13 października 2019 r.
NIEDZIELA
2019-10-13 niedziela TARG SERA (10.00 - 17.00)
09:00 11:00 Obrady serowego jury - konkurs profesjonalny
10.00 17.00 TARG SERA (teren DODR)
Główna scena + teren na zewnątrz
10:00 10:15 Otwarcie, informacja o konkursie sera dla publiczności
10.30 10.45 "Pomyśl globalnie - zadziałaj lokalnie" - informacja o projekcie
11.00 12.00 Prezentacje wybranych produktów
12:00 12:30 Ogłoszenie wyników konkursu profesjonalnego
12:30 13:00 Show Wojtka Harapkiewicza
13.15 13.30 Konkurs dla publiczności
14:00 14:30 Show Wojtka Harapkiewicza
14.45 15.15 Srowarstwo teraz i w przyszłości
15:30 16:00 Show Wojtka Harapkiewicza
16.15 16.30 Podsumowanie
sala 7
10:00 11:30 spotkanie grupy Serowarstwo Domowe
11.30 12.00 omówienie szkolenia i serowani
11:30 12:15 - laboratorium smaku - food pairing sery i oliwy
13.00 13.45 - laboratorium smaku - sery farmerskie
14.45 15.30 - laboratorium smaku - zielarstwo
sala 5
09.00 11.00 - konkurs serów
11.30 12.15 - laboratorium smaku - food pairing sery i piwa
13.00 13.45 - laboratorium smaku - food pairing sery i wina
14.45 15.30 - laboratorium smaku - komponowanie deski serów
Od 10:00 do 17:00 trzy godziny łącznie grania zespołu Buttercap
Warsztaty w trybie ciągłym
10.00 17.00 wypalanie ceramiki, szkliwienie
10.00 17.00 animacje dla dzieci - FIKOŁKI
10.00 17.00 dojenie krowy
10.00 17.00 rozróżnianie smaków sera
Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich