Tegoroczna, czwarta już edycja Wielkiego SERwowania - czyli branżowego wydarzenia rzemieślniczych serowarów odbyła się w dniach 30.09 - 02.10.2022 we Wrocławiu. Trwające trzy dni święto serowarów zorganizowane zostało przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu wraz ze Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych.

Serowarskie wydarzenie zostało podzielone na dwa bloki tematyczne: Konferencyjno-szkoleniowy oraz targowy.

Pierwszy dzień Wielkiego SERwowania, piątek, skierowany był do serowarów i pasjonatów serowarstwa, gdzie w cyklu wykładów fachowcy z branży serowarskiej oraz hodowlanej przybliżyli wiele aspektów zarówno produkcji wyrobów mlecznych, jak i podpowiedzieli w jaki sposób utrzymać taki dobrostan zwierząt, aby pozyskiwany od nich surowiec był jak najlepszej jakości. Na konferencji zorganizowanej na terenie DODR, przy ul. Zwycięskiej 4 we Wrocławiu gościliśmy ok. 60 osób.

4ws piatek mini 

Naszymi wykładowcami w tym roku byli:

  • Arnaud Sperat Czar - "Control of maturing environment" - "Kontrolowanie środowiska dojrzewania". Wykład w języku angielskim z tłumaczeniem.
  • Debora de Carvalho Pereira Sperat Czar - "How to talk about your own cheeses - sensory analysis" - "Jak mówić o własnych serach - analiza sensoryczna". Wykład w języku angielskim z tłumaczeniem.
  • Audrius Jokubauskas - "Maturing cheese and maturing cheesemaker" - "Dojrzewanie sera i serowara". Wykład w języku angielskim z tłumaczeniem.
  • Dorota Kalicka - "Aminy biogenne w serach dojrzewających - problem dla serowara czy konsumenta?"
  • Mariusz Dobies - "Mleko małych przeżuwaczy a sery - jakość kontra ilość"
  • Katarzyna Czyż - "Sery dojrzewające wśród produktów regionalnych i tradycyjnych Unii Europejskiej"

1 października 2022 - Drugi dzień IV Wielkiego SERwowania uczestnicy konferencji spędzili na wyjeździe studyjnym do dwóch serowarni farmerskich.

Serowarnia rzemieślnicza „AhSer” którą tworzą Anna i Radosław Smreczakowie powstała 2021 roku w Namysłowie - północno-zachodniej części województwa opolskiego. Para początkowo próbowała robić sery w domu, aż w lutym 2021 postanowiła udać się na szkolenie do Wańczykówki. W maju 2021 Ania i Radek zaadoptowali wynajęte pomieszczenia pod serowarnię i otworzyli działalność gospodarczą MLO. Jest to mały zakład o dziennych możliwościach przerobu 400 litrów mleka. W serowarni powstają wyłącznie sery z mleka krowiego zakupionego od hodowców - głównie świeże podpuszczkowe, wędzone, twarogi oraz w mniejszej ilości sery dojrzewające.

4ws sobota mini

Druga z odwiedzonych serowarni to “Sernica Dolnośląska” w podwrocławskiej Bielawie, w gminie Długołęka. Serowarnia prowadzona przez utalentowanego, młodego i wielokrotnie już nagradzanego serowara - Kamila Holajdę. Serowarnia zajmuje się przerobem mleka koziego i owczego. Wychodzi naprzeciw oczekiwaniom osób, które posiadają różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, a nabiały kozi i owczy to jedyny, który mogą spożywać. Nieprzerwanie od początku istnienia na rynku cały czas wychodzi z założenia, że dobry surowiec i sposób produkcji ma ogromne znaczenie dla jakości produktów, dlatego mimo tego, iż własnego mleka nie mają w dużych ilościach, to pozyskują je z małych gospodarstw, w których pracują również całe rodziny, a zwierzęta żyją w dobrych warunkach.

Dzień zakończony został uroczysta kolacją w restauracji hotelu Bacero.

Niedzielny Targ sera i produktów rzemieślniczych był elementem wieńczącym Wielkie SERwowanie. Wydarzenie było czymś więcej niż Targiem, to jest doroczne święto serowarów farmerskich!

Targ otworzył Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej, która zawsze wspiera ideę Wielkiego SERwowania - Pan Ryszard Borys oraz wiceprezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych - Pani Jolanta Lunitz.

Do udziału w Targu Sera i Produktów Rzemieślniczych zaproszono wszystkich miłośników wspaniałych serów, win oraz lokalnych produktów rzemieślniczych wraz z rodzinami. Obok stoisk z serami nie zabrakło innych pyszności, były: konfitury, pieczywo, wędliny. Nie zabrakło też stoisk z rękodziełem.

4ws niedziela mini

Odbyło się mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych, m. innymi:

  • Występ zespołu jazzowego - Jazz Trio Buttercup
  • Live cooking z najlepiej gotującą rodziną w Polsce - rodziną Krechów, zwycięzcami programu Family Food Fight!
  • Konkurs publiczności – zagłosuj na swojego ulubionego serowara.
  • Przyznanie Grand Prix dla najlepszego sera Wielkiego SERwowania!
  • Pokaz robienia sera: „Zrób sam swój pierwszy ser”
  • Dojenie drewnianej kozy i serowe koło fortuny - Zabawy z edukacją w tle.
  • Warsztaty dla dzieci z lepienia „kozich kulek”
  • Kącik plastyczny!
  • Zupa maślankowa
  • Pajdy! Przepyszne tradycyjne pajdy chleba z pieca opalanego drewnem ze świeżym twarogiem farmerskim i ziołami!
  • Ziołowe herbaty i aromatyczne kawy

Targ co roku jest okazją, aby z rodziną i przyjaciółmi wspaniale spędzić czas na świeżym powietrzu, wśród ludzi przepełnionych pasją do dobrego tradycyjnego jedzenia, gospodarzy, serowarów i rzemieślników. W tym roku zaplanowano też miejsce w zadaszonej hali namiotowej, gdzie będzie można usiąść i zasmakować zakupionych podczas targu smakołyków.

W tym roku mieliśmy rekordową ilość prawie 60 wystawców! Jesteśmy bardzo dumni :)

Było ok. 30 stoisk serowarów z całego kraju i nie tylko - w tym roku odwiedził nas też reprezentant serowarni z Litwy. Nie zabrakło też stoisk z winami, miodami, przetworami, wędlinami, chlebem oraz z wyrobami rękodzielniczymi. Na targu, co jest nie lada gratką, spotkać było można dwa stoiska ze sprzętem serowarskim, małym i dużym.

Dzień targowy to również czas na konkurs na najlepszy ser Targu Sera i Produktów Rzemieślniczych - Grand Prix Wielkiego Serowarnia!. Do konkursu zgłoszono 44 próbki sera.

Jury konkursu:

  1. Bartosz Wilczyński – Przewodniczący
  2. Débora de Carvalho Pereira Sperat-Czar
  3. Arnaud Sperat-Czar
  4. Dorota Kalicka
  5. Sylwester Wańczyk
    Wyłoniło następujących zwycięzców:

Kategoria IV – inne wyroby z mleka

Gzik pałucki - Serowarnia Jasiurkowscy, Jakub Jasiurkowski

Kategoria III - sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi

Gołka wędzona krowia - Bacówka na Hali Majerz, Czorsztyn, Wojciech Komperda

Kategoria II – sery dojrzewające miękkie

Ser Rudy - Gospodarstwo Rolne KozieŁawy Emilia i Krzysztof Witkowscy

Kategoria I - sery dojrzewające twarde

Ser Łąkowy Owczy - Sernica Dolnośląska, Kamil Holajda

oraz wyróżnienia

Ser Oberwitz Kozi - Agroturystyka - Stary Młyn (Obrowiec), Sabina i Dariusz Blaut

Ser Klettendorf - Kozłonoga Gospodarstwo Kozie Klecin, Joanna Maślukiewicz

Najlepszy ser IV Wielkiego SERwowania - Grand Prix

Ser Virźinis - Sūrinė „Varinis puodas“, Audrius Jokubauskas

  • Nagrody Publiczności za najładniejsze stoisko serowarskie:

1 miejsce - wspólne stoisko SER-ce Jadzi i SERce_na_talerzu

2 miejsce - Sery Sandomierskie 3 miejsce - AhSer Serowarnia Namysłów

4ws konkurs mini

Jako współorganizatorzy - Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych dziękujemy wszystkim, którzy się przyczynili do utrzymania jakże wysokiego poziomu naszego wydarzenia. Są to między innymi:

  • Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu
  • Dolnośląska Izba Rolnicza
  • Dolnośląski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • firma “Lira”
  • firma “Trouw Nutrition”
  • firma Serowar.pl
  • firma “Diego Totti”

Dziękujemy też wszystkim wspaniałym serowarom z naszego Stowarzyszenia, którzy własną pracą i poświęceniem własnego czasu zarówno w przygotowaniach, jak i podczas wydarzenia wspierali organizatorów i prowadzili fantastyczne zajęcia dla publiczności w stowarzyszeniowej hali.