II Wielkie SERwowanie
odbędzie się w dniach 9-11/10/2020 we Wrocławiu na ul. Zwycięskiej 4 (Teren DODR - hotel AGRO) i będzie się składało z II części.
I część Konferencyjno — szkoleniowa – 9/10/2020 i 10/10/2020
Adresowana jest do serowarów farmerskich i pasjonatów serowarstwa z całej Polski. Przewidywana ilość uczestników to 50 osób – rejestracja odbędzie się poprzez formularz umieszczony na stronie serowarzy.pl
Impreza biletowana
II część Targowa - 11/10/2020
Targ sera i produktów rzemieślniczych, będzie imprezą otwartą, uświetnioną pokazami kulinarnymi, ogólnopolskim konkursem sera i występem zespołu muzycznego.
Na targ sera wstęp wolny.
Swoim patronatem naszą imprezę objęło Radio Wrocław oraz portal Kocham Wrocław i miesięcznik Twój Doradca - Rolniczy Rynek. Działamy wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz ze wsparciem Partnerów w tym Izb Rolniczych, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Trouw Nutrition, Ustronianki i innych.
II Wielkie SERwowanie
W pierwszym dniu imprezy tj. 9/10/2020 od godz. 10:00 rozpoczną się wykłady z tematów dotyczących jakości mleka i jego walorów, a także procesów przebiegających podczas dojrzewania serów. Przedstawione zostaną warunki rejestracji działalności typu RHD i MLO oraz możliwości, jakie niosą ze sobą Kwalifikacje Zawodowe w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji. Dodatkowo innowacyjnym tematem omówionym na konferencji będzie rola probiotyków w dobrostanie zwierząt i podnoszeniu jakości mleka oraz możliwości ich zastosowania w dojrzewalniach serów farmerskich.
10/10/2020 – W sobotę odbędzie się wyjazd studyjny do dwóch wybranych serowarni farmerskich, gdzie będzie można porównać organizację serowarni serów dojrzewających oraz serów świeżych. Możliwe będzie „podglądanie” i zadawanie pytań właścicielom oraz degustowanie powstających tam produktów. Już nie możemy się doczekać, gdy po dopięciu szczegółów ogłosimy nazwy wspomnianych serowarni :D Dzień zakończy się uroczystą kolacją i długimi rozmowami w kuluarach.
Targ sera i produktów rzemieślniczych, który odbędzie się 11/10/2020 w godzinach 10:00-16:00 będzie niebywałą okazją do spotkania serowarów z całej Polski. Najlepsze sery zostaną wyłonione w Ogólnopolskim konkursie serów, a na scenie zagości wybitny szef kuchni Wojtek Harapkiewicz! Niespodzianek będzie więcej – koniecznie bądźcie tego dnia z nami.
SERdecznie zapraszamy do udziału w naszym wydarzeniu!