Wyjazd studyjny

Sernica Dolnośląska
serowarnia holajda jest rodzinną serowarnią, w której wyrabiane się sery kozie i owcze. Młody serowar - Kamil Holajda podkreśla, że najwyższej jakości farmerski produkt, wymaga dobrego surowca i znajomości procesu produkcji. Serowar musi posiadać cechy osoby dociekliwej i cierpliwej, bo ser dojrzewający potrzebuje przede wszystkim czasu i odpowiednich warunków dojrzewania.

Podczas wyjazdu studyjnego w ramach II wielkiego SERwowania , jako pierwszą odwiedzimy Sernicę Dolnośląską. Zwiedzimy serowarnię wraz z dojrzewalnią oraz skosztujemy aromatycznych serów dojrzewających autorstwa Kamila Holajdy.
 
Sery Lutomierskie z Gór Sowich
serowarnia pasternakDuma dwóch kobiet mamy Stanisławy i córki Malwiny Pasternak z Lutomierza. Wspólnie reprezentują rodzinne wielopokoleniowe gospodarstwo rolne, zajmują się serowarstwem i jednogłośnie mówią, że oddały temu całe serce. Z pasji serowarskiej Pani Stanisławy powstał pierwszy krowi ser podpuszczkowy. Córka Malwina ugruntowała produkt lokalny i to on stanowił podwaliny do zbudowania produktu turystycznego. W Lutomierzu powstają sery świeże podpuszczkowe, półtwarde dojrzewające, a także masło i jogurty.

Serowarnia i jej otoczenie stały się miejscem spotkań lokalnej społeczności, mieszkańców, turystów odwiedzający ten region, jak i uczniów szkół z województwa oraz całej Polski w ramach warsztatów edukacyjnych. Serowarnia dziś to nie tylko miejsce warzenia sera, ale również obowiązkowy punkt na mapie turystycznej Gór Sowich i Ziemi Ząbkowickiej, oznaczony na Szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska oraz Smaki Ziemi Ząbkowickiej. Organizowane są spotkania łączące prelekcje o tematyce żywności z degustacją wyrobów. W każdą trzecią niedzielę miesiąca Malwina organizuje Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, które powstały na potrzeby jej klientów szukających wysokiej jakości żywności oraz dla promocji tego niezwykłego miejsca w którym mieści się serowarnia.

Podczas wyjazdu studyjnego w ramach II wielkiego SERwowania odwiedzimy Malwinę Pasternak, która podzieli się swoją wiedzą podczas pobytu w jej serowarni.

title_5fbeb3ce4d7f26141041771606333390
title_5fbeb3ce4d7ff1385988471606333390
title_5fbeb3ce4d80910772333341606333390
title_5fbeb3ce4d8125351004881606333390
title_5fbeb3ce4d82811017971191606333390
title_5fbeb3ce4d8331680896051606333390
title_5fbeb3ce4d83d9499561381606333390
title_5fbeb3ce4d8464462725001606333390