I Wielkie SERwowanie
odbędzie się w dniach 11-13/10/2019 we Wrocławiu na ul. Zwycięskiej 4 (Teren DODR) i będzie się składało z II części.
I część Konferencyjno — wyjazdowa – 11/10/2019 i 12/10/2019
Adresowana jest do serowarów farmerskich i pasjonatów serowarstwa z całej Polski.
W pierwszym dniu imprezy, tj 11.10 od godz. 10:00 rozpoczną się wykłady z tematów dotyczących dobrostanu zwierząt, jakości mleka i jego walorów oraz procesów technologicznych produkcji sera, procesów przebiegających podczas dojrzewania serów etc. W tym roku opowiemy o testach jakości mleka i jej wpływie na produkt końcowy.
Drugiego dnia - 12.10 - zwiedzimy dwie serowarnie farmerskie, gdzie odbędą się degustacje. Sobotę zakończymy uroczystą kolacją.
Przewidywana ilość uczestników to 50 osób – rejestracja odbędzie się poprzez formularz umieszczony na stronie serowarzy.pl.
Udział w tej części jest odpłatny.
II część Targowa - 13/10/2019
Targ sera i produktów rzemieślniczych, który odbędzie się 13/10/2019 w godzinach 10:00-16:00 będzie niebywałą okazją do spotkania serowarów z całej Polski. Najlepsze sery zostaną wyłonione w Ogólnopolskim konkursie serów, a na scenie zagości wybitny szef kuchni! Dzień uświetni występ Jazz Trio Buttrcup.
Zaplanowaliśmy również atrakcje dla dzieci i dorosłych. Koniecznie bądźcie z nami!
Na targ sera wstęp wolny.
Działamy wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz ze wsparciem Partnerów.
SERdecznie zapraszamy do udziału w naszym wydarzeniu!