Wyjazd studyjny

Sernica Dolnośląska
serowarnia holajda jest rodzinną serowarnią, w której wyrabiane się sery kozie i owcze. Młody serowar - Kamil Holajda podkreśla, że najwyższej jakości farmerski produkt, wymaga dobrego surowca i znajomości procesu produkcji. Serowar musi posiadać cechy osoby dociekliwej i cierpliwej, bo ser dojrzewający potrzebuje przede wszystkim czasu i odpowiednich warunków dojrzewania.

Podczas wyjazdu studyjnego w ramach II wielkiego SERwowania , jako pierwszą odwiedzimy Sernicę Dolnośląską. Zwiedzimy serowarnię wraz z dojrzewalnią oraz skosztujemy aromatycznych serów dojrzewających autorstwa Kamila Holajdy.
 
Sery Lutomierskie z Gór Sowich
serowarnia pasternakDuma dwóch kobiet mamy Stanisławy i córki Malwiny Pasternak z Lutomierza. Wspólnie reprezentują rodzinne wielopokoleniowe gospodarstwo rolne, zajmują się serowarstwem i jednogłośnie mówią, że oddały temu całe serce. Z pasji serowarskiej Pani Stanisławy powstał pierwszy krowi ser podpuszczkowy. Córka Malwina ugruntowała produkt lokalny i to on stanowił podwaliny do zbudowania produktu turystycznego. W Lutomierzu powstają sery świeże podpuszczkowe, półtwarde dojrzewające, a także masło i jogurty.

Serowarnia i jej otoczenie stały się miejscem spotkań lokalnej społeczności, mieszkańców, turystów odwiedzający ten region, jak i uczniów szkół z województwa oraz całej Polski w ramach warsztatów edukacyjnych. Serowarnia dziś to nie tylko miejsce warzenia sera, ale również obowiązkowy punkt na mapie turystycznej Gór Sowich i Ziemi Ząbkowickiej, oznaczony na Szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska oraz Smaki Ziemi Ząbkowickiej. Organizowane są spotkania łączące prelekcje o tematyce żywności z degustacją wyrobów. W każdą trzecią niedzielę miesiąca Malwina organizuje Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, które powstały na potrzeby jej klientów szukających wysokiej jakości żywności oraz dla promocji tego niezwykłego miejsca w którym mieści się serowarnia.

Podczas wyjazdu studyjnego w ramach II wielkiego SERwowania odwiedzimy Malwinę Pasternak, która podzieli się swoją wiedzą podczas pobytu w jej serowarni.

title_600e97006c8a812444878441611568896
title_600e97006c8b517165239131611568896
title_600e97006c8c010543132391611568896
title_600e97006c8ca12057461961611568896
title_600e97006c8d310453771841611568896
title_600e97006c8dd10274629811611568896
title_600e97006c8e71019938481611568896
title_600e97006c8f12419811271611568896