Kozłonoga
kozlonogaWizyta studyjna w serowarni i tradycyjnej piekarni zagrodowej oraz w certyfikowanym ekologicznie gospodarstwie Kozłonoga w Klecinie, gmina Marcinowice.

Będziemy mieć okazję obejrzeć nowo powstałą serowarnię wraz z podziemną dojrzewalnią serów działającą w ramach MOL. Wolnowybiegowa hodowla od dwóch lat prowadzona w nowej koziarni w zgodzie z naturalnymi potrzebami gatunku wraz z odnowionym Kozim Domem, miejscem warsztatowym i zakątkiem zielarskim. Joanna opowie o zmaganiach, pomysłach, lokalnej społeczności i owocach pracy w postaci projektów społecznych jak Kooperatywa124, Targ Ziemi124 oraz o planach: mapie Jest Alternatywa! Będzie gwarnie, swojsko i kozio. W menu oprócz serów: kozie lody :)

 
Sery Lutomierskie z Gór Sowich
serowarnia pasternakDuma dwóch kobiet mamy Stanisławy i córki Malwiny Pasternak z Lutomierza. Wspólnie reprezentują rodzinne wielopokoleniowe gospodarstwo rolne, zajmują się serowarstwem i jednogłośnie mówią, że oddały temu całe serce. Z pasji serowarskiej Pani Stanisławy powstał pierwszy krowi ser podpuszczkowy. Córka Malwina ugruntowała produkt lokalny i to on stanowił podwaliny do zbudowania produktu turystycznego. W Lutomierzu powstają sery świeże podpuszczkowe, półtwarde dojrzewające, a także masło i jogurty.

Serowarnia i jej otoczenie stały się miejscem spotkań lokalnej społeczności, mieszkańców, turystów odwiedzający ten region, jak i uczniów szkół z województwa oraz całej Polski w ramach warsztatów edukacyjnych. Serowarnia dziś to nie tylko miejsce warzenia sera, ale również obowiązkowy punkt na mapie turystycznej Gór Sowich i Ziemi Ząbkowickiej, oznaczony na Szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska oraz Smaki Ziemi Ząbkowickiej. Organizowane są spotkania łączące prelekcje o tematyce żywności z degustacją wyrobów. W każdą trzecią niedzielę miesiąca Malwina organizuje Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, które powstały na potrzeby jej klientów szukających wysokiej jakości żywności oraz dla promocji tego niezwykłego miejsca w którym mieści się serowarnia.

Podczas wyjazdu studyjnego w ramach II wielkiego SERwowania odwiedzimy Malwinę Pasternak, która podzieli się swoją wiedzą podczas pobytu w jej serowarni.