Sernica Dolnośląska

Podczas wyjazdu studyjnego w ramach II wielkiego SERwowania , jako pierwszą odwiedzimy Sernicę Dolnośląską. Zwiedzimy serowarnię wraz z dojrzewalnią oraz skosztujemy aromatycznych serów dojrzewających autorstwa Kamila Holajdy.
Sery Lutomierskie z Gór Sowich

Serowarnia i jej otoczenie stały się miejscem spotkań lokalnej społeczności, mieszkańców, turystów odwiedzający ten region, jak i uczniów szkół z województwa oraz całej Polski w ramach warsztatów edukacyjnych. Serowarnia dziś to nie tylko miejsce warzenia sera, ale również obowiązkowy punkt na mapie turystycznej Gór Sowich i Ziemi Ząbkowickiej, oznaczony na Szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska oraz Smaki Ziemi Ząbkowickiej. Organizowane są spotkania łączące prelekcje o tematyce żywności z degustacją wyrobów. W każdą trzecią niedzielę miesiąca Malwina organizuje Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, które powstały na potrzeby jej klientów szukających wysokiej jakości żywności oraz dla promocji tego niezwykłego miejsca w którym mieści się serowarnia.
Podczas wyjazdu studyjnego w ramach II wielkiego SERwowania odwiedzimy Malwinę Pasternak, która podzieli się swoją wiedzą podczas pobytu w jej serowarni.