Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych jest partnerem tegorocznych Targów NATURA FOOD, które odbędą się w dniach 14–16 listopada 2025 r. w EXPO Łódź.
To jedno z najważniejszych wydarzeń w Polsce poświęconych żywności naturalnej, rzemieślniczej i regionalnej, skupiające najlepszych producentów z całego kraju.

W ramach stoiska Stowarzyszenia (stoisko P3, strefa Partnerzy) zaprezentują się:
Groser – Grodziskie Sery Rzemieślnicze – Monika i Waldemar Lasoń
Bacówka na Hali Majerz – Wojciech Komperda
Złote Jabłko Pokaniewo – Monika i Tomasz Cieślik
Gospodarstwo Kozie Kozłonoga – Joanna Maślukiewicz
SERce_na_talerzu – Agnieszka Olejniczak
Fan-Agri – Joanna Leszczyk


Pokazy na stoisku Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych

14 listopada – Pokaz ciągnięcia korbaczy – Waldemar Lasoń, Groser – Grodziskie Sery Rzemieślnicze
15 listopada – Pokaz robienia sera – Malwina Pasternak, Sery Lutomierskie z Gór Sowich
16 listopada – Pokaz płukania oscypka – Wojciech Komperda, Bacówka na Hali Majerz


Serowarskie rozmowy, prelekcje i pokazy w Strefie Edukacji

Prelekcja: „Czy oscypek przetrwa?"
15 listopada (sobota), godz. 11:30, Aula – Strefa Edukacji
Prowadzenie: Jolanta Lunitz, Prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, oraz Wojciech Komperda, Bacówka na Hali Majerz

Pokaz robienia twarogu (Kuchnia targowa)
„Ukwaszanie mleka na twaróg" – 14 listopada (piątek), godz. 17:00–17:45
„Jak powstaje twaróg" – 15 listopada (sobota), godz. 12:15–13:15
Pokazy poprowadzi Jolanta Lunitz, Prezes Zarządu Stowarzyszenia, wraz z Gienonem Mientkiewiczem – seropedystą, przyjacielem branży serowarskiej i serowarów, proklamatorem Dnia Twarogu.

Pokaz kulinarny: „Kluski leniwe jakich nie znacie" (Kuchnia targowa)
14 i 15 listopada, godz. 14:00–14:30
Prowadzenie: Gienon Mientkiewicz, z okazji 5-lecia Dnia Twarogu

Degustacje komentowane:
„Polskie sery rzemieślnicze i polskie wino: miłość czy pomyłka? Przyjdź, spróbuj i zdecyduj!"
Sobota, 15 listopada – godz. 11:30, 12:30, 16:00
Niedziela, 16 listopada – godz. 12:00, 13:00
Prowadzenie:
dr inż. Katarzyna Korzeń – dr nauk biologicznych, specjalistka od neuroenologii i polskiego wina; założycielka EnoPortalu, przewodnicząca Polskiego Klastra Enoturystycznego, właścicielka winnicy i autorka książki „Polskie wino. Ludzie. Miejsca. Historie."
Michał Bonarowski – dziennikarz kulinarny, w Radiu 357 prezentuje trendy kulinarne, w Onet.pl jako Reporter Smaku pisze o turystyce kulinarnej i tradycjach gastronomicznych. Pasjonat Slow Food, juror konkursów kulinarnych i nalewkowych, przyjaciel Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych.

EXPO Łódź, ul. Politechniki 4
14–16 listopada 2025
Godziny otwarcia: piątek–sobota 10:00–18:00, niedziela 10:00–15:00

Bilety i zapisy na degustacje dostępne są na stronie:
👉 www.naturafood.pl/bilety-i-rejestracja