Z dumą informujemy, że członkowie Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych zostali zaproszeni do udziału w 21. edycji wydarzenia „Caseus”, które odbędzie się 4–5 października 2025 r. w wyjątkowej scenerii Villa Contarini w Piazzola sul Brenta (PD), we Włoszech.
„Caseus” to jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń serowarskich we Włoszech, które co roku gromadzi producentów, ekspertów i miłośników sera z całej Europy. Poprzednią edycję odwiedziło ponad 100 tysięcy osób, a w konkursie zaprezentowano ponad 500 serów. W tym roku program obejmie ponad 90 wydarzeń – degustacji, spotkań, prezentacji i rozmów o serze, jego różnorodności i przyszłości.
W ramach części Caseus Mundi, poświęconej serom spoza Włoch, polskie sery rzemieślnicze pojawią się w gronie najlepszych europejskich produktów – to moment, w którym możemy pokazać, jak wiele do zaoferowania mają nasze małe gospodarstwa i rodzinne serowarnie. W skład polskiej reprezentacji wchodzą:
Serowarnia Jasiurkowscy
Zagroda Pod Lasem Koźliki
Serowarnia Mazurska
Złota Górka
To zaproszenie to nie tylko zaszczyt, ale też piękna okazja, by opowiedzieć o polskim serze poza granicami kraju. Podczas wydarzenia polskie sery będzie można spróbować na dwóch wyjątkowych degustacjach.
Pierwsza z nich – „I formaggi europei a Caseus” – odbędzie się w ramach sekcji Caseus Mundi. Podczas tego wydarzenia polskie sery rzemieślnicze zaprezentuje Jolanta Lunitz, prezes naszego Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych.
Poprowadzenie tej degustacji na tak prestiżowej scenie to ogromne wyróżnienie dla całego środowiska. Polskie sery rzemieślnicze to znacznie więcej niż tylko produkty – to historie rodzinnych gospodarstw, tradycji i pasji, które zasługują na to, by usłyszała o nich cała Europa.
Druga degustacja z udziałem polskich serów – „Degustazioni di formaggi europei al buio” – to niezwykłe doświadczenie zmysłowe. Uczestnicy próbują tam serów „w ciemno”, skupiając się tylko na ich smaku, strukturze i aromacie, a na końcu wybierają ten najlepszy. Degustacja ta ma też wyjątkowy wymiar – niesie przesłanie charytatywne i edukacyjne, uświadamiając, z jakimi wyzwaniami mierzą się osoby niedowidzące i niewidome oraz jak ważne w odbiorze świata stają się wtedy pozostałe zmysły.
Udział polskich serów w „Caseus” to dla nas coś więcej niż obecność na wydarzeniu – to możliwość spotkania się z europejskim środowiskiem serowarskim, rozmowy, wymiany doświadczeń i pokazania, że polskie sery rzemieślnicze z powodzeniem mogą stanąć obok najlepszych produktów Europy.