III Wielkie SERwowanie: 17-19 września 2021, Wrocław, ul. Zwycięska 4, teren DODR

NET baner konferencja

17.09.2021 piątek   09:30 10:00   Rejestracja uczestników
      10:05 10:10   Uroczyste otwarcie konferencji –  Marek Tarnacki - dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Sylwester Wańczyk, prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych
      10:10 10:55   "Moja bawarska serowarnia - Barbara & Leonhard Neuner.
      11:00 11:45   "Wprowadzenie do serów miekkich" - Iff - Przemysław Rutkowski - technolog serowarstwa.
      11:55 12:40   "Rózne aspekty produkcji serów miękkich" - prof. dr hab. Antoni Pluta
      12:45 13:20   "Badania właścicielskie jakie powinny być wykonywane w serowarni" - lek. wet. Beata Lebiedzińska, Starszy Inspektor, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdnicy
           
      13:30 14:30   OBIAD
             
      14:30 15:15   "Możliwości zastosowania Probiotyków w dojrzewalniach serów" - prof. Danuta Kruszewska, główny mikrobiolog Dolnośląskiego Centrum Mikroorganizmów
      15:20 16:05   "Rolnictwo bez pozostałości: rola probiotyków w dobrostanie zwierząt, zwiększaniu jakości mleka i uprawach polowych" - Michał Morelowski, szef szkoleń Dolnośląskiego Centrum Mikroorganizmów
       16:10  16:55    "Cała prawda o białku mleka - czyli jak wpłynąć na jego poziom u małych przeżuwaczy" - Mariusz Dobies, doradca ds. małych przeżuwaczy
      17:00 17:45   "Dobrostan - sygnały krów" - Waldemar Krzymowski, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
      17:45 18:00   Dyskusja i podsumowanie konferencji
             
      10:00 18:00   Kącik kawowy ciągły, dostępny przez caly czas trwania konferencji na sali nr 30
             
             
18.09.2021 sobota   9:30 10:00   Powitanie uczestników, zbiórka przed hotelem, omówienie planu wyjazdu studyjnego
      10:00 12:30   Dojazd do Obrowca
      12.30 14:00   Zwiedzanie serowarni - “Agroturystyka Stary Młyn - Dariusz i Sabina Blaut”
             
      14:00 14:30    LUNCH
             
      14:30 15:30    Dojazd do Radyni
      15:30 17:00   Zwiedzanie serowarni - "Gospodarstwo Rolne Zielone Wzgórze" Leon i Bogusława Szpak
      17:00 19:00   Powrót do Wrocławia
     
     
      19:00     KOLACJA
             

NET baner targ

             
19.09.2021 niedziela
 
10.00 17.00   TARG SERA (teren DODR - główna scena + teren na zewnątrz)
           
    08.30 10.00   Przygotowanie stoisk.
             
      10.00     Uroczyste otwarcie Targu sera i produktów rzemieślniczych.
      10:15     Ogłoszenie konkursu publiczności.
      12.00     Ogłoszenie wyników ogólnopolskiego konkursu serów.
      14:00     Ogłoszenie wyników konkursu publiczności.
      15:30     Podsumowanie Targu sera
             
      W trakcie:     Live cooking Tomka Jakubiaka i Wojtka Harapkiewicza.
            Występy zespołu Jazz Trio Buttercup
            Konkurs publiczności
            Mleczna ciuciubabka, nauka dojenia kóz
            Nauka warzenia sera na żywo
            Zupa maślankowa
            Kot Mleczysław
             
      10.00 17.00   punkt medyczny
      10.00 17.00   sekretariat
      10.00 17.00   punkt informacyjny DODR

 

UWAGA!
Organizatorzy zastrzegaja sobie prawo do wprowadzania modyfikacji w harmonogramie.