Sery z brzozowego lasu - Wioleta Nowosielska
Historia
Pasja do produkcji serów narodziła się 2016 roku. Uwielbiam sery w każdej postaci. W 2018 roku zdecydowałam się na pierwsze szkolenie serowarskie, a później kolejne i kolejne. Produkcja serów daje mi olbrzymią satysfakcję tym bardziej, kiedy moje sery smakują innym.
Na dzień dzisiejszy wytarzam następujące rodzaje serów.: Ser Rętkowski (ser podpuszczkowy) nazwany od miejscowości, w której mieszkam; twarożki; pasty serowe; nagrodzone kulki włoskie; ser typu feta; ricottę sery dojrzewające. W mojej ofercie znajdziemy również sery pleśniowe w typie brie czy camembert a także można jogurty.
Na szczególne okazji przygotowuje deski serów, boxy prezentowe, stoły serowe na eventy firmowe czy wesela.
Od 2021 roku jestem członkiem Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, które zrzesza Serowarów z całej Polski i ma na celu promowanie serowarstwa zagrodowego, prowadzenie szkoleń i wyjazdów studyjnych oraz organizowanie różnego rodzaju festiwali sera. To dzięki przynależności do stowarzyszenia mam możliwość rozwijać swoje umiejętności oraz poznawać ludzi, którzy tak jak ja zajęli się serowarstwem z pasji, a teraz staje się ono ich sposobem na życie.
Zachęcam do lektury artykuł w Życiu Siedleckim, w którym odpowiadam na kilka pytań z zakresu mojego serowarstwa.
https://zyciesiedleckie.pl/pl/11_wiadomosci/36174_jak-kulki-wloskie-w-oleju-dotarly-na-gale.html
Informacje
Ługi-Rętki 54 08-106 Zbuczyn
tel. 698620255
numeru RHD / WNI: 142635107