Śródborska Manufaktura Serów
Historia
Gospodarstwo kupiliśmy z mężem około pół roku przed ślubem, żeby mieć swój kawałek ziemi zanim zje nas kredyt mieszkaniowy. Oboje pochodzimy z miasta. Na początku nie planowaliśmy tak wcześnie przeprowadzać się na stałe do Śródborza. Jednak szybciej niż sądziliśmy sprowadziliśmy się na wieś. Nie od razu byliśmy pewni czy zostaniemy tu na stałe. Przez kilka lat mąż dojeżdżał do pracy do Warszawy, ja pracowałam wyjazdowo prowadząc warsztaty kulinarne w gospodarstawch agroturystycznych, restauracjach.
Dopiero po kilku latach podjęliśmy decyzję, że to będzie nasze miejsce na dłuższy czas. Zaczęliśmy rozwijać na miejscu swoją działalność gospodarczą zupełnie nie związaną z rolnictwem.
Serowarnia
W serowarni powstają głównie sery owcze – świeże, wędzone, sałatkowe oraz dojrzewające Eleganciki i owinięte w liście pokrzyw Harcerze. Produkowane są też wyjątkowo gęste owcze jogurty. Oprócz produktów z mleka owczego pozyskanego od własnych owiec wytwarzane są również sery kozie oraz krowie.
Doświadczenie
Śródborska Manufaktura Serów działa od 2018 roku. Wiedzę serowarską Magdalena Lewandowska zdobywała między innymi na warsztatach w Wańczykówce.
Inne
Chciałam być też bardziej w domu, mniej w rozjazdach związanych z warsztatami. Skończyłam zootechnikę na SGGW i choć sądziłam, że nigdy nie będę pracowała w zawodzie to stało się inaczej. We wrześniu 2018 roku kupilismy pierwsze owce, na wiosnę 2019 roku kupiliśmy kolejne, pojawiły się też pierwsze urodzone u nas jagnięta. W ramach rolniczego handlu detalicznego zaczęłam wytwarzać 100% owcze i kozie sery oraz jogurty, dodatkowo powstają też produkty krowie. Produkcja cały czas się zwiększa, jesteśmy już po wiosennych wykotach, posiadamy obecnie 16 owiec - matek mlecznych i kilka kóz. Nasze sery sprzedajemy na miejscu, są też dostępne w kilku sklepach ze zdrową żywnością w Warszawie oraz w kilku warszawskich kooperatywach spożywczych i restauracjach. Z serami jesteśmy też co jakiś czas na targach zdrowej żywności na terenie województwa mazowieckiego. Planujemy też poszerzenie oferty o chleby żytnie na zakwasie na owczej serwatce. Jesteśmy w trakcie budowy profesjonalnej serowarni, będziemy otwierać się również na większe grupy gości, prowadzić na miejscu warsztaty serowarskie dla szkół, przedszkoli, rodzin.