Uncategorised

Inne działania

W tej sekcji przedstawiamy różne nasze działania

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

podlaskie centrum logo  

Sekret podlaskiej kuchni to świeżość prostych składników i tradycje kilku narodowości przekazywane z pokolenia na pokolenie. Podlaskimi wystawcami naszego dnia targowego są właśnie tacy produceni, którzy hołdują tej zasadzie, serwując same pyszności przygotowywane od dawna w domach rodzinnych.

W ramach inicjatywy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego prowadzi internetową bazę produkty.podlaskie.eu. Znajdziecie tu Państwo sprawdzonych laureatów konkursów, zdobywców prestiżowych nagród i wyróżnień, jak też producentów mogących poszczycić się certyfikatami. Gromadzimy również informacje o producentach stosujących tradycyjne metody przetwórstwa. Stawiamy na żywność naturalną i wartościową pod względem odżywczym.

Zapraszamy do zapozmnania się z bazą i odwiedzania podlaskich lokalnych producentów. Część z nich oczywiście będzie z nami 9 czerwca!

 PSS stopka

Nasze szkolenia

Wszyscy jesteśmy głodni wiedzy. Zawsze chętnie doskonalimy naszą wiedzę i umiejętności. Co jakiś czas organizujemy dla naszych Członków szkolenia serowarskie (i nie tylko), w miarę wolnych miejsc zapraszając również osoby spoza Stowarzyszenia.

Do tej pory zorganizowaliśmy wiele spotkań w serowarniach w kraju, oraz za granicą. Uczyliśmy się od specjalistów z Włoch, Austrii czy Niemiec.

Zaglądaj na naszą stronę, jak będziemy organizować jakieś szkolenie, zobaczysz tu link do formularza rejestracji. Zapraszamy!

Wielkie SERwowanie

I część Konferencyjno — szkoleniowa – piątek-sobota

Adresowana jest do serowarów farmerskich i pasjonatów serowarstwa z całej Polski. Przewidywana ilość uczestników to 50 osób.

 

II część Targowa - niedziela

Targ sera i produktów rzemieślniczych to impreza otwarta, uświetniona pokazami kulinarnymi, ogólnopolskim konkursem sera i występem zespołu muzycznego.

Relacja z Wielkiego SERwowania 2019

W dniach 11-13 października 2019 nasze Stowarzyszenie we współpracy z KSOW i DODR zorganizowało przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej projekt o nazwie "Wielkie SER-wowanie - Promocja serów, produktów mlecznych i innych, wytworzonych lokalnie, jako element zrównoważonego rozwoju gospodarstw farmerskich". Projekt podzielony został na trzy dni: piątek: dzień wykladowy - konferencja dla serowarów, sobota - dzień szkoleniowy - szkolenia dla serowarów z wyjazdami do serowarni, oraz niedziela - targ sera.