Festiwal Czas na Ser w Lidzbarku Warmińskim

Festiwal Czas na Ser w Lidzbarku Warmińskim

Festiwal Czas na Ser w Lidzbarku Warmińskim

Jak co roku, silna ekipa naszego Stowarzyszenia uczestniczyła w Festiwalu Czas na Ser w Lidzbarku Warmińskim.

W dniach 31 maja - 2 czerwca odbyła się kolejna edycja Festiwali Serów Farmerskich i Tradycyjnych "Czas na ser". Dziedziniec Hotelu Krasicki gościł 25 stoisk serowarskich z całej Polski. Jak co roku, Członkowie naszego Stowarzyszenia stanęli do konkursu na najlepszy ser Festiwalu. Oto efekty:

W tym roku zaszczytny tytuł zdobył Kozik Truflowy Moniki Lasoń z Grodziskiej serowarni Groser. Pierwsze miejsce w kategorii sery podpuszczkowe dojrzewające otrzymał ser Delikwent Jacka i Artura Krupy. Pierwsze miejsce w kategorii inne wyroby z mleka zdobył jogurt owczy Kamila Holajdy, a jego ser owczy z miętą zdobył pierwsze miejsce w kategorii sery świeże i twarogowe. Wśród serów wędzonych komisji konkursowej najbardziej smakował ser kozi wędzony Małgorzaty Klause-Wojas z Capra Campinos. Komisja przyznała także trzy wyróżnienia. Otrzymał je Michał Pazdrowski za pastę serową miękka, Jacek i Artur Krupa za ser Kapitalny.

Spoza naszego Stowarzyszenia wyróżnienie zdobyła Spiżarnia Hrabiny Potulickiej za ser Hrabia Kazimierz.

Gratulujemy!

 

title_5e4f8431affcb12207484441582269489
title_5e4f8431affd818971948891582269489
title_5e4f8431affe321059292771582269489
title_5e4f8431affed7118213721582269489
title_5e4f8431afff76354752221582269489
title_5e4f8431b000116676935311582269489
title_5e4f8431b000b1422352051582269489
title_5e4f8431b001418597198141582269489