Mamy to! Zorganizowaliśmy największą imprezę serowarską w Polsce, którą szacunkowo odwiedziło ok. 35 000 osób!
9 czerwca podczas Targu Serów i Produktów Rzemieślniczych odbył się największy w Polsce konkurs na Najlepszy Ser Podlaskiego Święta Sera. Jury obradowało w zabytkowej remizie na terenie Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej pod Białymstokiem, w którym odbywało sie nasze wydarzenie. Do oceny zgłoszono rekordową liczbę 51 produktów w 4 kategoriach. W konkursie wzięli udział nasi wspaniali Wystawcy Podlaskiego Święta Sera, a każdy z nich mógł zgłosić dwa produkty.
Kategorie, w jakich oceniano produkty:
kategoria I - sery dojrzewające twarde
kategoria II - sery dojrzewające miękkie
kategoria III - sery świeże i krótko dojrzewające w tym twarogi
kategoria IV - inne wyroby z mleka
Jury konkursu:
Przewodniczący Jury - propagator serowarstwa farmerskiego, twórca określenia "Sery Zagrodowe", proklamator "Dnia Twarogu" - Gieno Mientkiewicz
Członek Jury - Prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych - Jolanta Lunitz
Członek Jury - znawczyni lokalnych przysmaków, opiekun projektu Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego, autorka publikacji o Podlasiu - Urszula Arter
Członek Jury - doświadczony juror i serowar Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych - Sylwester Wańczyk
Wyłoniło następujących zwycięzców:
Kategoria IV – inne wyroby z mleka
- I miejsce:
- Jogurt "płatki róży" - Adam Lewczuk, Sery z Puszczy Białowieskiej
- wyróżnienia:
- Kefir jersey'owy, Barbara Łapińska, Złota Polana Zwierki, woj. podlaskie
- ahkohol, Anna Smreczak, ahSer Serowarnia Namysłowska, woj. opolskie
Labneh, Wiesia Paszkowska, Sery Paszkowscy, woj. podlaskie
- ahkohol, Anna Smreczak, ahSer Serowarnia Namysłowska, woj. opolskie
Kategoria III - sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi
- I miejsce:
Twaróg „aksamitny” - Monika Szymczukiewicz, Zagroda Pod Lasem Koźliki, woj. podlaskie
wyróżnienia:
Twaróg - Jakub Jasiurkowski, Serowarnia Jasiurkowscy, woj. kujawsko-pomorskie
Twarożek - Agnieszka Późniak, Folwark Jurkowo, woj. warmińsko-mazurskie
Kategoria II – sery dojrzewające miękkie
- I miejsce:
Ser "Rudy" - Emilia i Krzysztof Witkowscy, Gospodarstwo Rolne KozieŁawy, woj. kujawsko-pomorskie
wyróżnienie:
Ser "Ryś" - Jakub Jasiurkowski, Serowarnia Jasiurkowscy, woj. kujawsko-pomorskie
Kategoria I - sery dojrzewające twarde
- I miejsce:
Ser Viržinis - Giedrius Tevelis, serowarnia Sūrinė „Varinis puodas“, Litwa
wyróżnienia:
Ser Grynas - Vilmantas Navickas, serowarnia Vilmanto Sūrinė, Litwa
Ser Carski z Hajnówki, długo dojrzewający - Tatiana Matysiuk, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Hajnówka, woj. podlaskie
Ser Holender, Anna Smreczak, ahSer Serowarnia Namysłowska, woj. opolskie
-
Najlepszy ser Podlaskiego Święta Sera
- Ser Klettendorf - Joanna Maślukiewicz, Kozłonoga Gospodarstwo Kozie, Klecin, woj. dolnośląskie
Konkurs na Najlepszy Ser Podlaskiego Święta Sera cechował się ogromem zgłoszeń w kategorii "Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi". Zaskakującym było, iż tym razem twarogi wykazały przewagę nad serami podpuszczkowymi - na przyszły rok już mamy plan podziału tej kategorii.
Drugą z najliczniej reprezentowanych kategorii była "Sery dojrzewające twarde". Tu ogromne zaskoczenie, bo trafiły do nas sery nawet dwuletnie! Aż 10 z 16 zgłoszonych do konkursu serów dojrzewało ponad rok! Bardzo wysoki poziom zgłoszonych serów "zmusił" Jury do uhonorowania aż 5 serów w tej kategorii.
Jakość serów produkowanych przez polskich serowarów farmerskich i zagrodowych z roku na rok pnie się coraz wyżej.
Szczególne podziękowania dla sponsorów nagród w konkursie na Najlepszy Ser Podlaskiego Święta Sera.
Sponsorami nagród byli: Que Sera Sera - delikatesy serowe z Białegostoku, OrganicArt - wytwórca produktow drewnianych, Barvna Manufaktura - producent ceramiki szkliwionej, Paśny Buriat - wydawnictwo książek o Podlasiu, serowar.pl - dostawca sprzętu serowarskiego oraz Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej - nasz Gospodarz.
Dziękujemy wszystkim za udział i mamy nadzieję, że zobaczymy się za rok!