Wańczykówka
Historia
Gospodarstwo położone jest w Sudetach, Górach Kamiennych z pięknym widokiem na Śnieżkę.
Zaczęło się dwoma hektarami ziemi i darowaną świnką. Następnie pojawiła się pierwsza Mućka, a później jeszcze kilka krówek. Sprzedaż mleka była niezwykle uciążliwa…
Na tagach “Polagra” po raz pierwszy zaświtało w głowie właścicielom, aby spróbować sił w serowarstwie. Dzięki motywacji gości agroturystyki we wrześniu 2007 roku uwarzony został pierwszy (z roztargnienia nie posolony) ser podpuszczkowy. Pasja serowarska rosła z każdym dniem. W lutym 2008 ser z Wańczykówki zdobył pierwszą nagrodę jury oraz pierwszą nagrodę publiczności w konkursie na produkt lokalny ziemi kamiennogórskiej. Te wydarzenia sprawiły, że Lucyna i Sylwester poczuli się niezwykle dumni i z jeszcze większą pasją kontynuowali produkcję serów. Uczyli się od najlepszych na 2 letnim kursie w Niemczech.
Od 2010 r minęło wiele lat, a my nadal doskonalimy nasze wyroby, które zaznaczają swoją obecność na mapie Dolnego Śląska, a także dzięki udziałowi w wielu festiwalach i jarmarkach w innych miejscach w Polsce.
Zbudowaliśmy od podstaw nasze ekologiczne gospodarstwo!
Serowarnia
Wkrótce...
Doświadczenie
Kilkanaście lat ciąglego doskonalenia warsztatu i dążenia do jak najlepszych wyrobów owocuje nieomal corocznymi nagrodami w wielu konkursach i festiwalach serowarskich.
Warsztaty
Bazując na zdobytym doświadczeniu prowadzimy warsztaty i szkolenia serowarskie.
Wspominając nasze początki, gdy wielką niewiadomą było to jak powstaje ser oraz jak go dojrzewać i przechowywać, wiemy jak cenna jest profesjonalna wiedza w dziedzinie serowarstwa.
Lata praktyki, doświadczenie, dociekanie, zgłębianie tematu – to czym zajmujemy się od momentu, gdy po raz pierwszy zainteresowaliśmy się serami. Serowarstwo stało się naszą wielką, życiową przygodą.
Dzisiaj, wychodząc na przeciw wszystkim zainteresowanym i entuzjastom takim jak my oraz osobom chcącym prowadzić biznes – proponujemy warsztaty, szkolenia oraz wyjazdy studyjne.