Rejestracja na laboratoria smaku

Wielkie SERwowanie 2019

Laboratorium smaku - food pairing: sery i oliwy

Warsztaty poprowadzi Jakub Busk - właściciel NOEV - firmy specjalizujacej się w obrocie naturalnymi oliwami extra vergine.

Podstawowa wiedza i przydatne wskazówki czym się kierować przy wyborze oliwy z oliwek extra vergine połączone z degustacją produktów z zaskakujących regionów Europy a nawet dalej. Prezenracja profesjonalnej degustacji organoleptycznej oliwy z oliwek extra vergine.

UWAGA: Konieczne jest potwierdzenie obecności na pół godziny przed rozpoczęciem warsztatów - dokonać tego trzeba w punkcie informacyjnym na terenie targów!

Data wydarzenia 13-10-2019 11:30 am
Data zakończenia 13-10-2019 12:15 pm
Koniec rejestracji 13-10-2019
Cena Bezpłatnie

We are no longer accepting registration for this event

Laboratorium smaku - food pairing: sery i piwa

Czy ser pasuje do piwa? Jak dobrać odpowiednie piwo do delikatnego, lub przeciwnie - bardzo wyrazistego sera? W tajniki tego rodzaju foodpairingu podczas niedzielnych warsztatów będzie wprowadzał Bartosz Kozłowski - wieloletni, utytułowany piwowar domowy, znawca piwa a także domowy serowar.

UWAGA: Konieczne jest potwierdzenie obecności na pół godziny przed rozpoczęciem warsztatów - dokonać tego trzeba w punkcie informacyjnym na terenie targów!

Data wydarzenia 13-10-2019 11:30 am
Data zakończenia 13-10-2019 12:15 pm
Koniec rejestracji 13-10-2019
Cena Bezpłatnie

We are no longer accepting registration for this event

Laboratorium smaku - food pairing: sery i wina

Ser i wino to może być bardzo udane małżeństwo. O tym jak dobierać sery do wina w czasie niedzielnych warsztatów opowie krakowski Promotor Kulinarny Bartosz Wilczyński, niestrudzony ambasador polskich win i cydrów autorskich, serów zagrodowych i farmerskich oraz organicznych produktów lokalnych. Bartosz to stały doradca najlepszych krakowskich szefów kuchni. Naszych serowarów farmerskich wspiera swoją wiedzą marketingowa od lat. Jest również wykładowcą w Podkarpackiej Akademii Wina. Prowadzi degustacje komentowane, eventy kulinarne i warsztaty. Pije i konsumuje zawodowo a także często zasiada jako juror w konkursach serowarskich i winiarskich.

UWAGA: Konieczne jest potwierdzenie obecności na pół godziny przed rozpoczęciem warsztatów - dokonać tego trzeba w punkcie informacyjnym na terenie targów!

Data wydarzenia 13-10-2019 1:00 pm
Data zakończenia 13-10-2019 1:45 pm
Koniec rejestracji 13-10-2019
Cena Bezpłatnie

Przepraszamy, rejestracja na te wydarzenie nie jest już możliwa

Laboratorium smaku - food pairing: sery i zioła

Warsztaty poświęcone serom i towarzyszącym im ziołom. Sery z ziołami smakują wybornie, ale mało kto zastanawia się nad walorami zdrowotnymi samych ziół. Opowiemy o historii stosowania ziół powszechnie stosowanych w serowarstwie oraz o ich wpływie na nasze zdrowie.  Degustacja ziół i serów zakończy warsztaty prowadzone przez Joannę Maślukiewicz, serowarkę i fankę ziołowych terapii duszy i ciała.

UWAGA: Konieczne jest potwierdzenie obecności na pół godziny przed rozpoczęciem warsztatów - dokonać tego trzeba w punkcie informacyjnym na terenie targów!

Data wydarzenia 13-10-2019 2:45 pm
Data zakończenia 13-10-2019 3:30 pm
Koniec rejestracji 13-10-2019
Cena Bezpłatnie

We are no longer accepting registration for this event

Laboratorium smaku - komponowanie deski serów

Tak jak nie ma uniwersalnego gustu, tak też nie ma jednej zasady komponowania deski serów, ale zamysł jakiś musi być. Czy to dobierając rodzajem użytego mleka, zebrania serów z jakiegoś regionu, czy nawet dobierając je kontrastem. Coś taką deskę powinno wyróżniać.
Jeśli się już sery wybierze i dobierze, to trzeba je jeszcze pokroić i na desce czy platerze ułożyć. Sery kroi się na różne sposoby, łupie, czy podaje do smarowania. To tylko w pewnej części zależy od fantazji, bo dość często to ser dyktuje jak ma być zaprezentowany.
Pewnie nikogo nie zdziwi, że na desce prócz serów pojawiają się dodatki, dobierane jest pieczywo. Jak odejść od winogron, orzechów i gruszki, od krakersów i bagietki. Jak wzbogacić i uzupełnić smak serowej deski dowiecie się Państwo podczas naszego laboratorium "Komponowanie deski serów", na który złożą się owe trzy ważne aspekty: jak dobrać, jak ułożyć, jak wzbogacić.

UWAGA: Konieczne jest potwierdzenie obecności na pół godziny przed rozpoczęciem warsztatów - dokonać tego trzeba w punkcie informacyjnym na terenie targów!

Data wydarzenia 13-10-2019 2:45 pm
Data zakończenia 13-10-2019 3:30 pm
Koniec rejestracji 13-10-2019
Cena Bezpłatnie

We are no longer accepting registration for this event

title_662c9bbd87b0e14272580481714199485
title_662c9bbd87b1e11713072061714199485
title_662c9bbd87b2b4192730381714199485
title_662c9bbd87b372842547561714199485
title_662c9bbd87b4f20629378441714199485
title_662c9bbd87b5a7453717491714199485