Kozia Farma Złotna
Historia
Gospodarstwo kupiliśmy w 2012 roku w miejscu, które często nazywamy „ krajem nienazwanym", bo znajdujemy się na pograniczu kilku krain – Warmii, która rozciąga się tuż za rzeką Pasłęką, Mazur, zwanych Zachodnimi, Powiśla i Żuław. Przed wojną ten obszar od Ostródy do Elbląga nazywany był Oberlandem, czyli Prusami Górnymi. Ideą, która nam przyświeca, jest powrót do źródeł, do czystej, nieskażonej chemią zdrowej żywności. Realizujemy ją już od etapu uprawy roślin, poprzez karmienie zwierząt zdrową, ekologiczną karmą, po troskliwą nad nimi opiekę. Stado liczące obecnie 140 kóz pasąc się swobodnie na osiemnastu hektarach aromatycznych łąk wokół siedliska. Od początku nasze gospodarstwo prowadzone jest w myśl idei ekologicznej. Corocznie kontrolowane objęte jest certyfikacją jednostki AGRO BIO TEST.Dzięki temu możemy Wam zaoferować przepyszne sery zagrodowe z koziego mleka: krótko dojrzewające sery podpuszczkowe, śmietankowe twarożki z pasteryzowanego i niepasteryzowanego mleka, kozie sery solankowe, wędzone, twarde, sery pleśniowe a także kefiry i jogurty, które kupicie w naszym sklepie farmerskim.
Jeśli wcześniej umówicie się na degustację, opowiemy o tajnikach wytwarzania każdego próbowanego sera. Zawsze też możecie umówić się na obejrzenie całego gospodarstwa, wysłuchanie opowieści o kozich zwyczajach a nawet pójść z kozami na pastwisko. Gwarantujemy, że kozy podbiją Wasze serca – to bardzo towarzyskie i inteligentne stworzenia.
Prowadzimy również małą agroturystykę.
Serowarnia
Dzięki pomocy - zakup używanego sprzętu w Niemczech i konsulatacjach technicznych Sylwka Wańczyka wybudowaliśmy ją wraz z dojrzewalnią w 2015 roku. Dzięki wyjazdom szkoleniowym do Niemiec wykonaliśmy ją na wzór niemieckich serowarni. Może przerobić do 800 litrów dziennie mleka. Jak wszystkie serowarnie działamy pod nadzorem Powiatowego Inspektora Weterynarii w oparciu o MOL. Choć doświadczenia z nowymi serami przeprowadzami na mleku krowim w serowarni powstają oczywiście sery z mleka koziego. Wytwarzamy głownie sery kwasowo-podpuszczkowe , krótko dojrzewające, pleśniowe, jogurty i kefiry. Najpopularniejsze to Twarożek oberlandzki, Złotniak - ser wędzony i Popiołek-ser typu charollaisz dodatkiem jadalnego popiołu , którego nauczyliśmy się we Francji Nasze sery zdobyły trzy nagrody na ogólnopolskich festiwalach we Wrocławiu w Lidzbarku Warmińskim.
Doświadczenie
W ramach Stowarzyszenia uczetniczyliśmy w czterech wyjazdach szkoleniowych do Niemiec i Francji. Braliśmy również udział w szkoleniach organizowanych przez firmę Agrovis i nasze Stowarzyszenie. Doświadczenie zdobywaliśmy również w zaprzyjaźnionych serowarniach członków naszego Stowarzenia.
Inne
Od maja do września organizujemy dla odwiedzającyh nas turystów degustacje naszych serów. Prowadzimy przy serowarni sklep. Większość naszych serów wysyłamy dla zamawiących poprzez nasz sklep internetowy. Przyjmujemy grupy na integrację, szkoły na zielone zajęcia, organizujemy pokazy serowarskie.