Zgodnie z zapowiedzią proponujemy spotkanie w Rozogach zajazd Tusinek w terminie 18-19-20 Listopada.

W piątek przerobimy sery i jogurty w zależności od potrzeb. Czekam na podpowiedzi. Mogą być omówione różne rodzaje jogurtów i ich wariacje. Możemy omówić, również sery pleśniowe, a także zgłębić się w procesy technologiczne:

- zaprawianie
- koagulacja
- obróbka skrzepu
- prasowani
- dojrzewanie
- pielęgnacja na maź

W sobotę zajmiemy się serami długo dojrzewającymi. Zrobimy ser i omówimy sposoby prasowania. W godzinach popołudniowych planujemy zebranie Stowarzyszenia. Uporządkujemy protokoły, listę członków, a także omówimy program i cele działania.

W niedzielę podsumujemy nasze spotkanie omówimy dojrzewanie serów i pielęgnacje na czerwoną maź. Planowane zakończenie po obiedzie.

Spotkanie odbędzie się jeśli zgłosi się minimum 15 osób.  Całkowity koszt szkolenia około 630 zł.

Istnieje możliwość wzięcia udziału w części spotkania, wówczas noclegi i posiłki będą indywidualne rozliczane. Prowadzone są rozmowy z prof. Kabą aby nam przybliżył zagadnienia z tematu hodowli kóz i zdrowotności wymienia, a także z Markiem Stelmaszukiem, który omówi sery pleśniowe szczególnie niebieską pleśń. Jednak ich obecność jeszcze jest nie pewna.

Zajęcia rozpoczniemy w piątek od 9.00. Dla tych co chcieli by przyjechać już w czwartek dodatkowy koszt noclegu w wysokości 60 zł.