"Kozłonoga" Gospodarstwo Kozie

 

"Kozłonoga" Gospodarstwo Kozie

 

Historia

Joanna Maślukiewicz - właścicielka "Kozłonogi" - Gospodarstwa Koziego wytwarza sery z mleka koziego. Jest ono objęte kontrolą Bio-Cert, będące w trakcie transformacji ekologicznej. W tym roku gospodarstwo oczekuje na finalny certyfikat ekologiczny.

Serowarnia

Przy gospodarstwie działa serowarnia zagrodowa. W niej wyrabiane są sery młode, krótko dojrzewające, pleśniowe oraz długo dojrzewające w typie goudy. Z powstałej w czasie warzenia serwatki powstaje chleb żytni z mąki ekologicznej oraz kozi z dodatkiem dzikich ziół. Chleby wypiekane są w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym olchą.

Doświadczenie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Sery świeże90%
Sery dojrzewające77%
Sery pleśniowe50%
Chleby na serwatce90%

Inne

Hodowla kóz rasy alpejskiej i barwnej uszlachetnionej, toggenburskiej - wolnowybiegowa, opiera się na poszanowaniu dobrostanu zwierząt. Kozuchy pasą się na 5 hektarach bogatych łąk oraz młodnikach leśnych. Wychowują koźlęta przez 3 miesiące tak, aby dobro zwierząt i zapędy gospodyni serowarki były uszanowane i zaspokojone.

Przy gospodarstwie działa serowarnia zagrodowa. W niej wyrabiane są sery młode, krótko dojrzewające, pleśniowe oraz długo dojrzewające w typie goudy. Z powstałej w czasie warzenia serwatki powstaje chleb żytni z mąki ekologicznej oraz kozi z dodatkiem dzikich ziół. Chleby wypiekane są w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym olchą.

W sezonie zimowym kozy karmione są wyłącznie sianem i słomą, bez dodatku pasz. Nawet w mrozy przebywają na zewnątrz dzięki grubej szacie zimowej.

Wiosna to czas wykotów. Czas radości, adrenaliny, podziwu mądrości natury oraz poszanowaniu jej mądrych reguł, czasami bezwzględnych.

I tak toczy się koło. A my mamy to szczęście, że możemy w tym wszystkim uczestniczyć.