Sery Dojrzewające

 

Sery Dojrzewające

 

Historia

Sery dojrzewające to wspólna inicjatywa dwóch braci. Wytwarzamy sery dojrzewające z krowiego mleka. Czas jest naszym sprzymierzeńcem dlatego nie przeszkadzamy naszym serom w naturalnych procesach, które zachodzą podczas dojrzewania. Wspaniałe sery powstają z najlepszego mleka dlatego nasze sery wytwarzamy z pełnego mleka krowiego pochodzącego z własnego gospodarstwa. Układ jest bardzo prosty, my dbamy o krowy, one dają najlepsze mleko, my przerabiamy je na pyszne sery dojrzewające.

Serowarnia

Nasze sery dojrzewają z reguły 3, 6 i 9 miesięcy. Poza dojrzewaniem dbamy również o to aby otrzymały odpowiednią nazwę. Kornik, Delikwent, Dżentelmen, Funkcjonariusz i Kapitalny tak nazywają się nasze sery. Wszystkie powstają z tego samego mleka, ale każdy z nich to zupełnie inny styl serowarski. Delikwent uspokoi Cię orzechową słodyczą a Funkcjonariusz zaskoczy Cię intensywnym pikantnym smakiem. Każdy ser to nowe doznania.

Doświadczenie

Sery dojrzewające90%
Sery typu cheddar77%
Sery pleśniowe50%
Sery blue60%

Inne

Serowarstwo to fascynująca dziedzina, prosta i skomplikowana jednocześnie. Chętnie dzielimy się swoimi doświadczeniami oraz wiedzą na blogu Sery Rzemieślnicze