Kozłonoga Gospodarstwo Kozie wytwarza sery  z mleka koziego. Jest objęte kontrolą Bio-Cert, w trakcie transformacji ekologicznej, która dobiega końca w 2019. W tym roku gospodarstwo oczekuje na finalny certyfikat ekologiczny.

Hodowla kóz rasy alpejskiej i barwnej uszlachetnionej, toggenburskiej- wolnowybiegowa, opiera się na poszanowaniu dobrostanu zwierząt. Kozuchy pasą się na 5 hektarach bogatych łąk oraz młodnikach leśnych. Wychowują koźlęta przez 3 miesiące tak, aby dobro zwierząt i zapędy gospodyni serowarki były uszanowane i zaspokojone.

Przy gospodarstwie działa serowarnia zagrodowa. W niej wyrabiane są sery młode, krótko dojrzewające, pleśniowe oraz długo dojrzewające w typie goudy. Z powstałej w czasie warzenia serwatki powstaje chleb żytni z mąki ekologicznej oraz kozi z dodatkiem dzikich ziół. Chleby wypiekane są w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym olchą.

W sezonie zimowym kozy karmione są wyłącznie sianem i słomą, bez dodatku pasz. Nawet w mrozy przebywają na zewnątrz dzięki grubej szacie zimowej.

Wiosna to czas wykotów. Czas radości, adrenaliny, podziwu mądrości natury oraz poszanowaniu jej mądrych reguł, czasami bezwzględnych.

I tak toczy się koło. A my mamy to szczęście, że możemy w tym wszystkim uczestniczyć.