Serowarnia stworzona przez absolwentkę zootechniki, pasjonatkę serowarstwa i zdrowej żywności, miejsce gdzie wytwarza ręcznie smakowite specjały z mleka krowiego pochodzącego z gospodarstwa rodziców. Miejscowość leżąca na Śląsku Cieszyńskim pomiędzy Cieszynem a Ustroniem jest szczególna, gdyż tutaj po wojnie mieściła się kolebka polskiego serowarstwa. Bażanowice wspominane są na pierwszych kartach polskich książek serowarskich. W eksperymentalnej serowarni szkolono serowarów i wytwarzano sławny Ementaler z Bażanowic.

Paulina Harwot chce przywrócić tę tradycje i wytwarzać metodą rzemieślnicza nabiał którego nie kupimy w sklepie a smak pozwoli nam powrócić do beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzonych na wsi. Specjały Gaździny to sery świeże, kwasowo-podpuszczkowe, jogurty, masło oraz sery dojrzewające. Młoda serowarka zdobyła wiedzę na szkoleniu w Wańczykówce, które było motywacją do rozpoczęcia poważnej przygody z serowarstwem, oraz wyjeździe studyjnym do Austrii. Pragnie dalej się szkolić i poszerzać swoją wiedzę na temat serowarstwa.

Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne położone nieopodal Morąga, na granicy Warmii, Powiśla, Żuław i Mazur – w przepięknej, pełnej jezior i lasów krainie, która niegdyś zwana była Oberlandią. Mieszkamy w Złotnej, hodujemy kozy i robimy sery w przyzagrodowej serowarni. Gospodarujemy na 94 ha pól, łąk i pastwisk. Stado objęte stałą opieką weterynaryjną liczy już 120 kóz.

Naszą ideą jest powrót do źródeł, do czystej, nieskażonej chemią zdrowej żywności. Realizujemy ją już od etapu uprawy roślin, poprzez karmienie kóz zdrową, niepryskaną, ekologiczną karmą, po troskliwą nad nimi opiekę. Nasze kózki są szczęśliwe, bo pasą się na osiemnastu hektarach aromatycznych łąk wokół siedliska.

Gospodarstwo rolne znajduje się w małej wsi kociewskiej – Radostowo położonej w województwie pomorskim. Przy gospodarstwie, w budynku starej gorzelni z 1899 r. znajduje się mała serowarnia „Radostowskie Rarytasy”, w której powstają wyjątkowe wyroby mleczne tj. sery, jogurty, kefiry, masło, śmietana wytwarzane przez Aleksandrę i Damiana Czachorowskich. Surowcem do produkcji jest mleko krowie pochodzące z własnej hodowli. Oferowane produkty własnego wyrobu przygotowywane są w oparciu o naturalne składniki, w których nie ma żadnych substancji dodatkowych, takie jak: konserwanty, wypełniacze, sztuczne barwniki i inne dodatki „E”.

Opieramy się na tradycyjnych recepturach i działamy zgodnie z naturą. Jesteśmy członkami Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz należymy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jesteśmy absolwentami Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i ukończyliśmy wiele kursów serowarskich w Polsce i za granicą m.in. w Niemczech i we Włoszech. Serowarstwo to nasze hobby, pasja i ciężka praca. Wkładamy całe nasze serce w to co robimy!

Nasze gospodarstwo znajduje się na obrzeżach Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. Hodujemy krowy rasy jersey. Z mleka wytwarzamy sery dojrzewające, twarogowe oraz wszelki nabiał, jak jogurty, kefiry, masło, itp. W naszym małym, rodzinnym gospodarstwie oprócz krów są również konie, które od dawna są nasza pasją.

Wszystkie nasze zwierzęta maja do dyspozycji duże pastwiska, na których od wiosny do jesieni spędzają większość czasu. Zima są karmione paszami naturalnymi, bez dodatku kiszonek, pasz przemysłowych, hormonów i antybiotyków, co wpływa na doskonały smak mleka oraz wszelkich wyrobów produkowanych w naszym gospodarstwie.

Gospodarstwo "Głogowe Wzgórza" istnieje od 12 lat. Hodowlą kóz zajmuje się od 9, a wytwarzaniem kozich serów od 7.

Najpopularniejsze sery to "Głogowa Gouda", serki kwasowo-podpuszczkowe w wersji z ziołami i z pleśnią, "Głogowy Przysmak" typu feta, "Aksamitny Twarożek", kozia "Aksamitna  Bryndza", "Głogowy Blue", "Król Głogów" i wiele innych. Wyroby z serowni "Głogowych Wzgórz" zdobyły trzy nagrody na ogólnopolskich festiwalach w Lidzbarku Warmińskim i we Wrocławiu.

Sery i kozy to domena pani domu, Katarzyny. Bez jej pasji, chęci rozwoju i poznawania "nowych światów" nie byłoby tego miejsca. Natomiast to wszystko możliwe jest dzięki wsparciu domowników... Nazwa gospodarstwa, wymyślona przez tatę i córkę, nawiązuje do autentycznych wzgórz porośniętych drzewami dzikiego głogu, które otaczają malowniczą dolinkę, w której osiadło gospodarstwo. Cała rodzina wrosła w miejscową społeczność wsi Śliwiny i nie wyobraża sobie, by kiedykolwiek stąd odejść...

Gospodarstwo leży w województwie łódzkim, na obrzeżach Zbiornika Jeziorsko. Hodowlą kóz zajmujemy się od 12 lat. Obecnie stado liczy 110 sztuk.

Pięć lat temu zaczęliśmy produkować sery, na początku sery twarogowe i twarożki z mleka pasteryzowanego. Obecnie poszerzyliśmy produkcję i wytwarzamy sery dojrzewające - czyste i z rozmaitymi przyprawami oraz wędzone.

Sery Kozie z Drużbina zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasze produkty cieszą się dużą popularnością.

Wspólnie prowadzimy gospodarstwo rolne mieszczące się w urokliwych krajobrazach dopływu rzeki Ner w województwie łódzkim. Niewątpliwe kozy to zwierzęta, które darzymy ogromną miłością. Codzienna pielęgnacja naszych 90 matek mlecznic, odpowiednie zdrowe żywienie, bez sztucznych pasz, pozwala Nam w warunkach restrykcyjnej higieny uzyskać surowiec idealny do przetwórstwa tego szlachetnego mleka.

Serowarstwo to Nasza pasja! Oddajemy całe serce i wiedzę by powstał dobry produkt. Trudnimy się także domowymi wypiekami ciast oraz pieczywa na zakwasie w piecach opalanych drewnem liściastym, oraz w sezonie letnim przyjmujemy dzieci na warsztaty serowarskie i pieczenia chleba.

Osada Burego Misia na Kaszubach k. Kościerzyny to miejsce, gdzie razem mieszkają osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami i prowadzą gospodarstwo, gdzie hodują krowy rasy jersey i simentall oraz kozy, owce, świnie, kury, lamy, pszczoły, konie, a także uprawiają ogród owocowo-warzywny.

Zajmujemy się produkcją serów z niepasteryzowanego mleka krowiego - świeżych podpuszczkowych, wędzonych oraz dojrzewających.

Ekologiczna Przetwórnia Mleka Koziego CAPRA CAMPINOS P.H.U. KLIN Małgorzata Klause-Wojas. Przetwórsto mleka koziego prowadzimy w "Capra-Campinos" od 1996 roku, produkujemy: mleko kozie pasteryzowane, jogurty naturalne i owocowe, twarożki, kulki serowe z czosnkiem i ziołami w oleju, słonecznikowym, sery twarogowe, sery dojrzewające twarde typu holenderskiego.

Cały asortyment naszych produktów jest wytwarzany zarówno w wersji konwencjonalnej (zwykłej) jak i ekologicznej (zcertyfikatevvm eko).

Reprezentuje znane sery z Wańczykówki. Wraz z żoną Lucyną prześciga się w tworzeniu ,dopracowywaniu, i pieszczeniu swych serów. W gospodarstwie prowadzona jest hodowla krów. Produkowane są sery, twarogi, jogurty, masło i różne pasty serowe. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom od niedawna dokupują mleko kozie z którego robią równie dobre sery kozie.

Sery wielokrotnie zostały nagrodzone na różnych festiwalach sera. Niektóre z nich posiadają rekomendacje Slow Food. Sylwek bardzo chętnie dzieli się swoją pasją z innymi. Prowadzi warsztaty a także dobiera sprzęt do produkcji. 

Jolanta i Paweł Pazdrowscy od 2007 roku prowadzą niewielkie gospodarstwo rolne "Borowiecka Łąka", które znajduje się we wsi Borowiec w województwie lubuskim. Ich priorytetem jest hodowla kóz oraz produkcja serów kozich, które nagradzane są na wielu festiwalach. Jeden z serów posiada rekomendację Slow Food.

Produkują sery świeże bundze, twarożki, ricottę, pasty serowe oraz jogurty. Gospodarstwo jest również członkiem Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych, w którym prowadzone są warsztaty serowarskie i zajęcia edukacyjne dla dzieci.