Z potrzeby serca i pasji, a także z inicjatywy firmy Agrovis skrzyknęła się mała grupa pasjonatów-serowarów. 2 Sierpnia 2012, w obecności 15 założycieli i 8 pełnomocnictw ufundowaliśmy Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zarodowych. Na początku jednym z celów była organizacja Święto Sera i Wina we Wrocławiu, które ostatecznie udało nam się zorganizować we wrześniu 2014 roku. Mamy szczere nadzieje i chęci do kontynuowania tego wydarzenia.

Uczestniczymy w wielu wyjazdach studyjnych, gdzie mamy możliwość pooglądania doświadczonych serowarów z Polski i zagranicy. Corocznie celebrujemy festiwal „Czas na Ser”, który jest swego rodzaju świętem dla nas – serowarów. „Czas na Ser" to okazja smakować sery z różnych zakątków świata, niespotykane na polskim rynku. Jest to również okazja do spotkania się twarzą twarz z producentem, czy wymienić doświadczenia.

Pragniemy podnosić swoje kwalifikacje i doskonalić sztukę serowarstwa, a także dzielić się tą pasją z innymi. Jeżeli jesteś zainteresowany/na zachęcamy do współpracy. Tworzenie serów to nasza pasja.

Przeczytaj statut naszego Stowarzyszenia:

Jeżeli chcesz do nas dołączyć - poniższą deklarację należy pobrać, wydrukować i wypełnić. Podpisaną wysłać na nasz adres.

Specjały Gaździny

Serowarnia stworzona przez absolwentkę zootechniki, pasjonatkę serowarstwa i zdrowej żywności, miejsce gdzie wytwarza ręcznie smakowite specjały z mleka krowiego pochodzącego z gospodarstwa rodziców. Miejscowość leżąca na Śląsku Cieszyńskim pomiędzy Cieszynem...

Czytaj więcej

Radostowskie Rarytasy

Gospodarstwo rolne znajduje się w małej wsi kociewskiej – Radostowo położonej w województwie pomorskim. Przy gospodarstwie, w budynku starej gorzelni z 1899 r. znajduje się mała serowarnia „Radostowskie Rarytasy”, w...

Czytaj więcej

Głogowe wzgórza

Gospodarstwo "Głogowe Wzgórza" istnieje od 12 lat. Hodowlą kóz zajmuje się od 9, a wytwarzaniem kozich serów od 7.Najpopularniejsze sery to "Głogowa Gouda", serki kwasowo-podpuszczkowe w wersji z ziołami i...

Czytaj więcej

Groser

Wspólnie prowadzimy gospodarstwo rolne mieszczące się w urokliwych krajobrazach dopływu rzeki Ner w województwie łódzkim. Niewątpliwe kozy to zwierzęta, które darzymy ogromną miłością. Codzienna pielęgnacja naszych 90 matek mlecznic, odpowiednie...

Czytaj więcej

Capra Campinos

Ekologiczna Przetwórnia Mleka Koziego CAPRA CAMPINOS P.H.U. KLIN Małgorzata Klause-Wojas. Przetwórsto mleka koziego prowadzimy w "Capra-Campinos" od 1996 roku, produkujemy: mleko kozie pasteryzowane, jogurty naturalne i owocowe, twarożki, kulki serowe...

Czytaj więcej

Kozie Sery Pazdrowscy

Jolanta i Paweł Pazdrowscy od 2007 roku prowadzą niewielkie gospodarstwo rolne "Borowiecka Łąka", które znajduje się we wsi Borowiec w województwie lubuskim. Ich priorytetem jest hodowla kóz oraz produkcja serów...

Czytaj więcej

Farma Złotna

Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne położone nieopodal Morąga, na granicy Warmii, Powiśla, Żuław i Mazur – w przepięknej, pełnej jezior i lasów krainie, która niegdyś zwana była Oberlandią...

Czytaj więcej

Przemek Nasarzewski Mleko Jersey

Nasze gospodarstwo znajduje się na obrzeżach Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. Hodujemy krowy rasy jersey. Z mleka wytwarzamy sery dojrzewające, twarogowe oraz wszelki nabiał, jak jogurty, kefiry, masło, itp. W naszym...

Czytaj więcej

Kozia farma

Gospodarstwo leży w województwie łódzkim, na obrzeżach Zbiornika Jeziorsko. Hodowlą kóz zajmujemy się od 12 lat. Obecnie stado liczy 110 sztuk. Pięć lat temu zaczęliśmy produkować sery, na początku sery twarogowe...

Czytaj więcej

Bure misie

Osada Burego Misia na Kaszubach k. Kościerzyny to miejsce, gdzie razem mieszkają osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami i prowadzą gospodarstwo, gdzie hodują krowy rasy jersey i simentall oraz kozy, owce...

Czytaj więcej

Lucyna i Sylwester Wańczyk

Reprezentuje znane sery z Wańczykówki. Wraz z żoną Lucyną prześciga się w tworzeniu ,dopracowywaniu, i pieszczeniu swych serów. W gospodarstwie prowadzona jest hodowla krów. Produkowane są sery, twarogi, jogurty, masło...

Czytaj więcej