• slider02.jpg
  • slider03.jpg
  • slider04.jpg

Serowarstwo to nasza pasja

Czas zimy dla serowarów to niejednokrotnie  czas szkoleń i planów na przyszłość. Sezon szkoleń został otwarty warsztatem prowadzonym przez Giacomo Zambelli, który zaprezentował technologię  wytwarzania serów włoskich. Ponad trzydziestu serowarów z całej Polski, przyjechało do gospodarstwa Tusinek w Rozogach, aby przez cztery dni (7-10 grudnia) czerpać z wiedzy praktycznej i wieloletniego doświadczenia włoskiego serowara.

Jako współorganizatorzy serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników serów na czwarte już spotkanie na terenie pałacu w Pawłowicach (k/Wrocławia).

W tym roku główny kiermasz wypada 24 września - w niedzielę. Dodatkowo będą konkursy na najlepsze sery i wina oraz warsztaty kulinarne.

Jury konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska degustowało 69 wyrobów lokalnych producentów. W głosowaniu wybrano produkty, które wyróżniały się najlepszymi walorami wizualnymi, zapachowymi i smakowymi.

Więcej informacji: http://enw.smakiwroclawia.pl/znamy-najlepsze-smaki-dolnego-slaska-2017/

W tym roku 17-18 czerwca na przepięknym Rynku Królewskiego Miasta Sandomierz spotkają się wytwórcy i pasjonaci wyjątkowych serów i polskich win. Serdecznie zapraszamy!

Więcej informacji: www.czasdobregosera.pl

 

W dniach 2-4 czerwca 2017 producenci i amatorzy tradycyjnych serów już siódmy raz  spotkają się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu KRASICKI na VII Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i tradycyjnych. Festiwal „Czas na Ser” to święto serowej braci, to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji „zapomnianych” smaków. To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji, wymiany doświadczeń i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów.

Więcej informacji - www.agrovis.eu