• slider02.jpg
  • slider03.jpg
  • slider04.jpg

Serowarstwo to nasza pasja

 

W dniach 1-2 czerwca odbyła się kolejna edycja Festiwali Serów Farmerskich i Tradycyjnych "Czas na ser". Dziedziniec Hotelu Krasicki gościł 25 stoisk serowarskich z całej Polski. Jak co roku, Członkowie naszego Stowarzyszenia stanęli do konkursu na najlepszy ser Festiwalu. Oto efekty:

W tym roku zaszczytny tytuł zdobył Kozik Truflowy Moniki Lasoń z Grodziskiej serowarni Groser. Pierwsze miejsce w kategorii sery podpuszczkowe dojrzewające otrzymał ser Delikwent Jacka i Artura Krupy. Pierwsze miejsce w kategorii inne wyroby z mleka zdobył jogurt owczy Kamila Holajdy, a jego ser owczy z miętą zdobył pierwsze miejsce w kategorii sery świeże i twarogowe. Wśród serów wędzonych komisji konkursowej najbardziej smakował ser kozi wędzony Małgorzaty Klause-Wojas z Capra Campinos. Komisja przyznała także trzy wyróżnienia. Otrzymał je Michał Pazdrowski za pastę serową miękka, Jacek i Artur Krupa za ser Kapitalny.

Spoza naszego Stowarzyszenia wyróżnienie zdobyła Spiżarnia Hrabiny Potulickiej za ser Hrabia Kazimierz.

Gratulujemy!