• slider02.jpg
  • slider03.jpg
  • slider04.jpg

Serowarstwo to nasza pasja

 

Za nami już VIII edycja sandomierskiego Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka. Dwa dni delektowania się wspaniałymi serami w towarzystwie znakomitych win. Było super!

Członkowie naszego Stowarzyszenia błyszczeli wśród laureatów Konkursu Polish Cheese Awards Grand Prix 2018:

Grand Prix 2018 zdobył Brexit chedar autorstwa Bogusławy Szpak z Zielonego Wzgórza
II miejsce w kategorii serów świeżych: Ricotta Gazdy autorstwa Wojtka Komperdy
I miejsce w kategorii serów wędzonych: Ricotta po Czorsztyńsku autorstwa Wojtka Komperdy
I miejsce w kategorii sery dojrzewające: Brexit chedar autorstwa Bogusławy Szpak z Zielonego Wzgórza
II miejsce w kategorii sery dojrzewające: Gouda z kminkiem autorstwa Bogusławy Szpak z Zielonego Wzgórza
III miejsce w kategorii sery dojrzewające: Ser żniwny autorstwa Bogusławy Szpak z Zielonego Wzgórza

Spoza Stowarzyszenia najlepsi byli:

I miejsce w kategorii serów świeżych: Zakamieńskie Sery Kozie autorstwa Farma Jaga
III miejsce w kategorii serów świeżych: Pleśniaczek Łagodny autorstwa Kaszubskiej Kozy
I miejsce w kategorii inne formy mleka: Jogurt owczy autorstwa Owczej Krainy
I miejsce w kategorii serów pleśniowych: Lazur Błękitny autorstwa Spółdzielni Mleczarskiej Lazur

Wyróżnienie: Blue Moon autorstwa Kozie Frykasy za innowacyjność i odwagę