• slider02.jpg
  • slider03.jpg
  • slider04.jpg

Serowarstwo to nasza pasja

Czas zimy dla serowarów to niejednokrotnie  czas szkoleń i planów na przyszłość. Sezon szkoleń został otwarty warsztatem prowadzonym przez Giacomo Zambelli, który zaprezentował technologię  wytwarzania serów włoskich. Ponad trzydziestu serowarów z całej Polski, przyjechało do gospodarstwa Tusinek w Rozogach, aby przez cztery dni (7-10 grudnia) czerpać z wiedzy praktycznej i wieloletniego doświadczenia włoskiego serowara.

Członkowie Stowarzyszenia mieli okazję zgłębić tajniki serów takich jak taleggio, caciotta, ricotta, cacioricotta oraz mozzarella. Popołudnia upłynęły na ciekawych wykładach na tematy hodowlane; wykład profesora Jarosława Kaby  z SGGW w Warszawie pt. „Choroby kóz” oraz   Mariusza Dobiesa pt. „Pasze dla małych przeżuwaczy”. Oprócz wiedzy, serowarzy mogli zapoznać się ze sprzętem mierniczym takim jak np. pehametry podczas prezentacji  Grzegorza Hałuszko.

Nie zabrakło czasu na zebranie Stowarzyszenia, w czasie którego poruszono wiele ciekawych wątków dotyczących planów, organizacji oraz możliwości rozwoju.  Rozmowom, wymianom doświadczeń i pomysłów, w tym zebranych na poziomie  lokalnym, nie było końca. Zebranie stowarzyszenia zakończyła prezentacja idei Targu Ziemi124 oraz wspólna dyskusja na temat produktu lokalnego.